Rok Kodba | 17. 6. 2022, 20:00

Z Leopoldom I. o njegovih raperskih začetkih in sodelovanju s priznanimi glasbeniki

Simon Zimič

Leopold I. je novo ime na domači glasbeni sceni, ki ljubitelje slovenskega hip hopa že nekaj mesecev navdušuje s svojo glasbo in prodornimi besedili v radgonskem narečju. Izdal je več singlov in jih pospremil z videospoti, ki so zaokrožili po spletnih in televizijskih kanalih.

Čeprav gre za doslej neznano ime, se je Leopold z lahkoto prebil na radijske postaje. Trikrat so po presoji poslušalcev Vala 202 njegovi singli postali 'pesem tedna', nominiran je bil za nagrado Zlata piščal v kategoriji novinec leta, ki jo od leta 2015 za izjemne dosežke na področju zabavne glasbe vsako vsako leto podeljuje Kulturno-umetniško društvo Zlata piščal. 

Simon Zimič

Z Michaelom, ki stoji za imenom Leopold I., se srečava v Ljubljani. Pride skupaj s stanovskim kolegom in ustanoviteljem založbe Wudisban Records, mariborskim raperjem Emkejem, s katerim si delita večino glasbenikov, ki skrbijo za glasbeno podlago njunih pesmi. Z Emkejem si delita tudi producenta Vida Turico, ki je med drugim odgovoren za njune glasbene aranžmaje. 

Gre res za novinca na sceni?

Čeprav je ime Leopold I. pozornost slovenskih poslušalcev pritegnilo šele pred kratkim, Michael na domači sceni ni novinec. Daleč od tega. Raper je postal v najstniških letih, ko je med drugim sodeloval v skupini Rap Virus Crew, v katero so se pred leti združili nekateri raperji iz Maribora. Že kot najstnik se je udeleževal tudi tako imenovanih 'rap battlov', ko se je v prostem slogu pomeril z nekaterimi najvidnejšimi imeni slovenske raperske scene.

Prišel je v polfinale državnega prvenstva

Michael razkrije, da se je v najstniškem obdobju navduševal nad slavnim ameriškim raperjem Eminemom, ki je s svojim debitantskim filmom 8 Mile tudi v Sloveniji povzročil popularizacijo 'rap battlov' v prostem slogu.

"Bila nas je cela skupina takšnih, ki smo se radi pomerili v tem. Veliko smo vadili, se spopadali med seboj, nato pa smo ugotovili, da v Ljubljani potekajo dogodki, na katerih tekmujejo raperji iz vse Slovenije."

Prvi raperski dvoboj, ki se ga je udeležil, je bilo državno prvenstvo v ljubljanskem klubu K4 leta 2009. "Ko gledam nazaj, je bilo to precej slabo. Že v prvem pravem dvoboju, ki sem ga imel v svojem življenju, so mi za nasprotnika dodelili bivšega državnega prvaka Unknowna," se spominja Michael.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝐋𝐞𝐨𝐩𝐨𝐥𝐝 𝐈. (@leopold_prvi)

"Pomerila sva se v dveh rundah, nato pa so nama dodelili še podaljšek," reče in skromno pripomni, da mu je na koncu kljub vsemu uspelo zmagati "Čeprav je publika glasno navijala za njegovega nasprotnika, je nazadnje prevladal sodniški glas."

Med dvobojem se je zgodil incident

Spopad z Unknownom je zaznamoval tudi incident, ki ga je povzročil znani raper Zlatko. Michaelov nasprotnik je ljubljanskega raperja omenil v svojih verzih. Zlatko, ki je bil med publiko, pa je to očitno razumel kot izziv in se je, kjub temu, da ni bil prijavljen na tekmovanje, prebil na oder, s katerega so ga morali na koncu odsloviti. 

Radgonski raper je na svojem prvem tekmovanju v raperskem prostem slogu prišel vse do polfinala, kjer je izgubil proti svojemu kolegu iz skupine Rap Virus Amu.

"Nihče od naju z Amom pravzaprav ni hotel v finale. Bala sva se, ker sva vedela, da se bo moral finalist pomeriti z N'Tokom," odkrito pove sogovornik.

Radgonski raper ali raper iz Radgone?

Michael se pošali, da v zgodnjem obdobju, ko še ni uporabljal narečja, ni bil radgonski raper, ampak raper iz Radgone. "Potem pa sem na neki točki ugotovil, da stvari niso pristne. Vedno me je nekaj motilo, nisem bil zadovoljen. Čutil sem, da je med mano in mojo glasbo neka distanca, a nisem vedel, kaj jo povzroča. Nato pa sem enkrat poskusil rapati v narečju in ugotovil, da je to tisto, kar je manjkalo," razkrije.

Za uporabo narečja ga je navdušil predvsem prleški kantavtor Tadej Vesenjak, pa tudi Dani Rajh, ki je v njegovih domačih krajih znan kot Kosmati muzikant in ravno tako piše pesmi v lokalnem narečju. Kot pravi, je prek njiju spoznal, da se to da in lahko na koncu tudi zelo dobro izpade.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝐋𝐞𝐨𝐩𝐨𝐥𝐝 𝐈. (@leopold_prvi)

V zadnjem desetletju je bil na sceni manj prisoten

Njegova raperska pot je kasneje nekoliko zastala. "Pesmi sem sicer pisal tudi med študijem, a z njimi nisem bil dovolj zadovoljen, da bi jih dal v javnost. Manjkala mi je tudi kvalitetna glasbena podlaga in znanje s področja glasbene produkcije. Vsega tega sem se potem skušal naučiti sam, saj kot študent niti nisem imel dovolj denarja, da bi si lahko privoščil profesionalne glasbene aranžmaje," pojasni raper.

Ugotovil je: "Če hočem, da moje pesmi zvenijo, kot si želim, vsega enostavno ne morem delati sam."

Med korono je začel sodelovati s priznanimi glasbeniki

Po končanem študiju se je iz Gornje Radgone preselil v Maribor. Takrat je ravno začela razsajati korona. Imel je pripravljenih več pesmi, tudi Nesen, ki je kasneje postala prvi singel, izdan pod imenom Leopold I. Glasbeno podlago zanj je naredil sam, sodelovala pa sta še gostujoča raperja Mito in Eyeceeou. "Za Nesen sem stopil kontakt tudi z N'tokom, ki pa za sodelovanje na žalost takrat ni imel časa," razkrije Michael. 

Singel so snemali v prostorih mariborskega društva Glas podzemlja, kjer je spoznal multiinštrumentalista in glasbenega producenta Vida Turico.

"Ob neki drugi priložnosti sva se z Vidom znašla v istem avtu, se začela pogovarjati in sklenila dogovor, da bova skupaj naredila album. Potem sem prek njega spoznal vse druge glasbenike, s katerimi sedaj sodelujem, vključno z Žanom Hauptmanom.

Poslušalci so dobro sprejeli tudi balado

Z Vidom sta se nato začela dobivati v studiu Bejsmen in pregledovati Michaelova besedila ter ustvarjati glasbo. Skupaj z mariborskimi glasbeniki je raper najprej posnel pesem Povej, za katero so isti dan, ko so snemanje končali, posneli tudi videospot. Balado, ki je povsem nasprotna udarni Nesen, so poslušalci odlično sprejeli.

Kaj sta počela s Kreslinom?

Sogovornik je nedavno snemal tudi z legendarnim Vladom Kreslinom. "Pesmi sicer ne bo na albumu, saj je bila posneta v sodelovanju z radgonskim Lions klubom in govori o dobrodelnosti," razkrije raper. "Za pesem sem napisal besedilo, Vid pa je naredil glasbo. Ker se nama je zdelo, da bi zraven šel glas Vlada Kreslina, sva ga povabila k sodelovanju, v komad pa vpeljala referenco na njegovo pesem Vse se da."

Simon Zimič

Prekmurskega glasbenika opiše kot prijetnega ljudskega človeka, ki na snemanju ni deloval nič kaj vzvišeno in zvezdniško. "Zelo je mladostniški, res ima veliko energije. Bila je posebna izkušnja," pove o sodelovanju s Kreslinom in prizna, da je imel med sodelovanjem z glasbenikom takšnega kova precej treme.

Topel sprejem na glasbenih odrih

Kmalu so skupaj z glasbeniki začeli nastopati v živo. "Ko smo po 'lockdownu' v okviru Lache nastopili na enem prvih koncertov v Mariboru, sem presenečen opazil, da se je nabralo veliko ljudi, ki so poznali moje pesmi. To je bil eden prvih koncertov z mojim bendom, ki se je poimenoval Drügi. Res noro pa je bilo v domačem kraju na koncertu v Mladinskem centru Gornja Radgona, kjer so obiskovalci celoten koncert noreli pod odrom," razmišlja sogovornik. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝐋𝐞𝐨𝐩𝐨𝐥𝐝 𝐈. (@leopold_prvi)

Najbolj ga veseli, da so njegovo glasbo res toplo sprejele mlajše generacije. "Tudi pesmi kot je Nesen, ki imajo mogoče nekoliko bolj politično tematiko, so mlajši poslušalci vzeli za svoje. Sam bi tukaj pričakoval predvsem starejšo publiko, ne pa dijakov, saj sem menil, da mlajših politika ne zanima. A očitno ni tako," je presenečen Michael. Prizna, da ga zelo veseli, ker se raperska subkultura med mladimi očitno dobro ohranja.

Raper še enkrat poudari, da se mu zdi najbolj pomembno biti pristen. "Bolj si pristen, bolj najdeš samega sebe in bolje znaš to predstaviti. S tem pa se potem poslušalci lažje poistovetijo, saj imamo konec koncev vsi veliko skupnega."

Trenutno navdušujejo s singlom Kinderšpil

Za konec ga povprašam še o njegovem zadnjem singlu Kinderšpil, ki so ga skupaj z Drügimi pospremili z zabavnim videospotom, za katerega so scenarij napisali sami. "Vid je imel idejo, da bi se v videu vozili z avtom, vmes pa bi se pojavljali različni liki, povezani z besedilom pesmi." Kot pove Michael, so pri snemanju sodelovali z Arnetom Međedovićem, pomagalo pa jim je tudi več otrok, ki so v videu odigrali različne vloge.

"Mlade igralce smo pridobili s pomočjo mariborskega društva Portret, pri katerem otroci obiskujejo dramski krožek. Sodelovalo pa je tudi nekaj potomcev naših znancev." 

Videospot so delno posneli v Mariboru in delno v Gornji Radgoni pri radgonskem filmskem ustvarjalcu Vasji Rovšniku, ki jim je omogočil prostor in zeleno platno. 

Facebook/Michael Leopold

Razkrije še nekaj besed o čisto svežem prvencu. Kot pravi, lahko poslušalci na albumu pričakujejo vse od klasičnega rapa do punka. Raznolikost v kombinaciji s kvalitetno produkcijo in dobrim zvokom, pogovor zaključi Michael.