Uredništvo | 4. 12. 2023, 15:16

Preplet kultur: gala božični koncert, ki bo povezal Slovenijo in Argentino

Promocijsko gradivo

V soboto, 23. decembra 2023, ob 19.30 bo Gallusova dvorana Cankarjevega doma gostila božični koncert, ki bo skozi glasbo prepoznavnih skladateljev povezal Slovenijo in Argentino. 

Simfonični orkester Cantabile pod taktirko dirigenta Marjana Grdadolnika nadaljuje tradicijo gala božičnih koncertov v Cankarjevem domu. Koncert, ki so ga ustvarjalci poimenovali Argentinsko-slovenski božič v Ljubljani, bo na odru združil prek 200 glasbenikov. Poleg Simfoničnega orkestra Cantabile bodo program, poln strastne glasbe, ki združuje slovensko in argentinsko kulturo, izvedli: 

  • slovensko-argentinski baritonist Lucas Somoza Osterc,
  • pevka Estera Stojko,
  • violinistka Gaja Žnidaršič
  • vokalni ansambel Virilis,
  • veliki združeni zbor, ki ga sestavljajo Mešani pevski zbor Adoramus iz Logatca, Mešani pevski zbor Duri, Moški pevski zbor Razpotje (oba s Cola), združeni mladinski zbor, sestavljen iz članov mladinskega zbora Adoramus ter pevcev in pevk iz glasbenih šol Logatec, Črnomelj in Kranj ter
  • godalni orkester Veris

Koncertni spektakel za vse glasbene navdušence 

Prek 200 nastopajočih bo na odru največje dvorane Cankarjevega doma obiskovalce popeljalo na pravo glasbeno potovanje iz Alp v Ande. Program obljublja veličasten sprehod skozi pestro paleto glasbenih izrazov, od argentinskih temperamentnih napevov in tanga, do slovenskih božičnih skladb. 

Zazvenele bodo skladbe, ki so jih v zakladnico izjemnih skladb prispevali Astor Piazzolla, Alberto Ginastera, Ariel Ramírez, Carlos Gardel Leopold Belar, Andrej Vavken in drugi skladatelji. Obiskovalci bodo lahko med drugim prisluhnili temperamentni glasbi iz baleta Estancia, pa Libertangu, z izvedbo Rezijanske, ki je del simfonične pesnitve Barve zelenega smaragda in jo v Argentini množično plešejo folklorne skupine, pa se bodo ustvarjalci koncerta poklonili nedavno pokojnemu skladatelju Avgustu Ipavcu. 

"Obiskovalci bodo na tokratnem koncertu prisluhnili glasbenim mojstrovinam iz Argentine, ki jih bo v programu dopolnjevala slovenska božična glasba. Ponovno bomo pokazali, kako glasba povezuje in združuje različne narode," je pred koncertom dejal maestro Marjan Grdadolnik.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simfonični orkester Cantabile (@cantabile_orchestra)

O ustvarjalcih

Simfonični orkester Cantabile se je prvič predstavil občinstvu spomladi leta 2011. Nastal je na pobudo profesorja Marjana Grdadolnika in ustanovnih članov. Po več kot dvanajstih sezonah je postal prepoznaven doma in v tujini ter smelo snuje nove programe, v svoji zgodovini pa je izvedel že preko 120 koncertov doma in na tujem.

Enajstkrat je koncertiral v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, gostoval je v Franciji (večkrat se je udeležil mednarodnega festivala Des Anches D’Azur v La Croix-Valmerju v Franciji), Italiji, Avstriji in Švici ter omogočil preko 70 solističnih nastopov mladim nadarjenim glasbenikom. Sodeloval je s številnimi skupinami in drugimi profesionalnimi glasbenimi izvajalci (Gal in Severa Gjurin, Tavitjan Brothers …). Nastopal je v 35 različnih mestih po Sloveniji in tujini ter izvedel več krstnih izvedb skladb, ki so bile napisane prav zanj. Vabila za sodelovanje in koncerte še vedno prihajajo od vsepovsod.

V repertoarju orkestra najdemo tako skladbe klasičnih mojstrov vseh slogovnih obdobij, kot tudi glasbo za film, balet in druge zvrsti umetnosti. Orkester je prepoznaven po Gala božičnih-novoletnih koncertih v Cankarjevem domu, snemanju filmske glasbe (Kresnik-Ognjeno izročilo) ter po sodelovanju na vseslovenskih dobrodelnih prireditvah (npr. Klic dobrote).  

Marjan Grdadolnik je na Akademiji za glasbo v Ljubljani najprej diplomiral iz klarineta pri prof. Jožetu Kotarju, nato pa vpisal še študij dirigiranja pri prof. Milivoju Šurbku. Kot pedagog deluje na Glasbeni šoli Logatec, kjer poučuje klarinet. Je dirigent in ustanovitelj simfoničnega orkestra Cantabile in mešanega pevskega zbora Adoramus. Hkrati je organist v domači župniji sv. Nikolaja v Logatcu, ukvarja se tudi s komponiranjem. Njegova skladba Laudate Dominum za zbor in godalni orkester se redno pojavlja na sporedih najrazličnejših zborov. Kot dirigent je bil dobitnik študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo za leto 2008.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marjan Grdadolnik (@marjangrdadolnik)

Avgusta 2009 je vodil EMSO 2009 (Europian Medical Students’ Orchestra) in z njim izvedel dva koncerta. Izpopolnjeval se je na tečajih pri prof. Wolfgangu Doernerju in maestru Dejanu Saviću. Januarja 2009 je na diplomskem koncertu dirigiral Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija in z odliko diplomiral iz dirigiranja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Je avtor notne zbirke Psalmi, ki jo je nato skupaj z Mešanim pevskim zborom Adoramus podkrepil še z zgoščenko. Je gonilo razvoja kulture in kulturnih dogodkov v občini Logatec in širše in umetniški vodja Poletnega glasbenega festivala v Logatcu. 

Baritonist Lucas Somoza Osterc se je rodil leta 1984 v Buenos Airesu v Argentini. Vokalno tehniko je izpopolnjeval pri profesorju Victorju Srugu in leta 2010 končal študij opernega in koncertnega petja na Instituto Superior de Arte del Teatro Colón v Buenos Airesu. Med letoma 2007 in 2010 je bil štipendist Fundación de Música de Cámara, kjer se je lahko izpopolnjeval v interpretaciji oratorijev in nemških ter francoskih samospevov pri profesorju Guillermu Opitzu. Leta 2008 je debitiral v vlogi Mercutia v Gounodovi operi Romeo in Julija v Buenos Airesu (Companía Juventus Lyrica Teatro Avenida) in v gledališču San Rafael de Aguiar v mestu San Nicolás, provinca Buenos Aires. Med letoma 2008 in 2011 je v Buenos Airesu pel v operah The Fairy Queen Henryja Purcella (Phoebus, Hymen), v Beethovnovem Fideliu (2. ujetnik), v Puccinijevi Madame Butterfly (Jakuside, Jamadori), v Donizettijevi operi Belizar (Stotnik) in v Bizetovih Iskalcih biserov (Zurga) v gledališču Avenida. Leta 2014 je z orkestrom BBC v Manchestru posnel za založbo Chandos Records solistični part suite Estancia argentinskega skladatelja Alberta Ginastere, dirigiral je Juanjo Mena

 

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan