R. K. | 6. 12. 2023, 10:02

43 let po umoru Johna Lennona znane njegove zadnje besede, ki jih je izgovoril pred smrtjo

Profimedia

Slišal jih je receptor stanovanjske stavbe na Manhattnu, kjer je bil slavni Beatle ustreljen.

Mineva 43 let od umora legendarnega člana glasbene skupine The Beatles Johna Lennona, ki je 8. decembra 1980 umrl pod streli Marka Chapmana. O noči, ko je bil glasbenik ubit, so zdaj posneli dokumentarec, v katerem med drugim prvič razkrivajo zadnje besede, ki jih je Lennon izgovoril pred smrtjo.

Profimedia

"Ustrelili so me"

Dokumentarni film z naslovom John Lennon: Murder Without a Trial (John Lennon: Umor brez sojenja) se osredotoča na umor slavnega glasbenika in razkriva nekatere doslej še neznane podrobnosti, vključno z izjavo morilca Marka Chapmana, ki govori o motivu za svoje krvavo dejanje. 

Za film je med drugim spregovoril Jay Hastings, ki je tiste noči delal na recepciji stanovanjske stavbe v Manhattnu, kjer se je zgodil umor. Slišal je zadnje besede, ki jih je Lennon izrekel, preden se je zgrudil na tla: "Stekel je mimo mene in rekel 'ustrelili so me'. Iz ust mu je tekla kri in zgrudil se je na tla," je dejal Hastings.

Profimedia

"Napol sem ga obrnil na hrbet, mu snel očala in jih odložil na mizo. Yoko pa je kričala: 'Pokliči 911, pokliči 911, pokliči 911!'" je pretresljivo dogajanje za dokumentarni film opisal Hastings.

Morilec se je skliceval na pesem

Spregovoril je tudi taksist Richard Peterson, ki je bil priča streljanju. Dejal je, da je glasbenik ravno vstopal v taksi, ko je neki fant pristopil do njega in Lennona poklical po imenu. "Bil je velik fant in gledal sem ga skozi okno taksija. Gledal sem ga in on ga je ustrelil. Takrat je ta tip ustrelil Johna Lennona," je dejal Peterson.

Profimedia

V filmu je slišati tudi zvočne posnetke Chapmanovih pogovorov z odvetniki pred sojenjem. Ko ga je njegova ekipa odvetnikov vprašala, zakaj je ustrelil Johna Lennona, se je Champman skliceval na besedilo eno od velikih uspešnic Beatlov z naslovom All You Need Is Love.

"All You Need Is Love, ste kdaj slišali to? No, na to pravim naslednje: Vse, kar potrebujete, je ljubezen in 250 milijonov dolarjev. Bil je največji in najbolj zlagan prasec, kar jih je kdaj živelo," je dejal Chapman. V filmu izvemo tudi, da je Lennonovega morilca navdihnil roman JD Salingerja Varuh v rži, v katerem protagonist Holden Caulfield sovraži lažnivost.

Profimedia

Posnel pripovedi, preden bodo izgubljene

Chapman je na sojenju priznal krivdo za umor druge stopnje in bil obsojen na najmanj 20 let zapora. Pogojni izpust so mu zavrnili 12-krat.

Za film so spregovorili tudi policisti in pripadniki reševalnih služb, med njimi medicinska sestra Barbara Kammerer, ki je novico o Lennonovi smrti sporočila njegovi soprogi Yoko Ono. Režiser Nick Holt je ob izidu dokumentarca dejal, da je želel posneti pripovedi ljudi o tem dogodku, preden bodo za vedno izgubljene, piše Dnevnik.hr

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem