27. 5. 2022, 14:42 | Vir: STA

Kitaro kultnega Cobaina prodali za ogromno vsoto denarja

Profimedia

V avkcijski hiši Julien's Auction so se prvotno nadejali, da bodo zanjo iztržili do 800.000 dolarjev, kar je približno do skoraj 748.000 evrov.

Kitaro, na katero je frontman skupine Nirvana Kurt Cobain pred več kot 30 leti igral v videospotu pesmi Smells Like Teen Spirit, so nedavno na dražbi v New Yorku prodali za 4,55 milijona ameriških dolarjev (4,24 milijona evrov).

Kitaro za levičarje Fender Mustang iz leta 1969, za katero je pevec sam povedal, da je njegova najljubša, so kupili za zbirko Jim Irsay iz Indianapolisa. Od tam so sporočili, da je družina Cobain, ki je imela kitaro Lake Placid Blue v lasti pred prodajo, del izkupička namenila kampanji Odpravimo stigmo (Kicking The Stigma), ki deluje pod okriljem kluba Indianapolis Colts in družine Jima Irsaya.

"Ponosen sem, da upravljam z njo," je na Twitterju zapisal novi lastnik.

Pomembno, ker je izkupiček namenjen odpravi stigme

Jim Irsay poseduje zbirko predmetov iz sveta glasbe, pop kulture in ameriške zgodovine. "Navdušen sem, da bom ohranil in zaščitil še en del ameriške kulture, ki je spremenil način, kako smo poslušali in gledali na svet," je dejal.

"Ta pridobitev je zame še posebej pomembna zaradi dejstva, da bo del izkupička namenjen našim prizadevanjem za odpravo stigme, ki obkroža duševne bolezni," je še povedal Irsay.

Cobain, ki je v besedilih pesmi omenjal samomor, vero in droge, je umrl 5. aprila 1994, star 27 let.

Pesem Smells Like Teen Spirit, ki velja za največjo uspešnico skupine Nirvana, se je uvrstila na peto mesto na seznamu 500 največjih pesmi vseh časov, ki ga je objavila revija Rolling Stone. Prisluhnite ji in si poglejte kitaro v rokah genija. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.