R. K. | 31. 8. 2022, 08:35 | Vir: STA

Legendarni Frank Zappa: po petdesetih letih bo izšel koncertni album iz Ljubljane

Profimedia

Pokojni glasbenik je pred davnimi leti v Sloveniji nastopil z edinstveno postavo skupine, ki je kmalu po vrnitvi iz Jugoslavije razpadla.

Oktobra bo izšel album z doslej še neobjavljenimi posnetki edinih nastopov ameriškega glasbenika Franka Zappe v nekdanji Jugoslaviji, je napovedala njegova založba. Kitarist in pevec je 21. novembra 1975 koncertiral v Zagrebu in dan kasneje v Ljubljani.

Album Zappa '75: Zagreb/Ljubljana bo dosegljiv 14. oktobra. Po navedbah založbe je plošča pomemben del glasbenikove zgodovine, saj ne vključuje le njegovih edinih koncertov v Jugoslaviji z zgodnjimi različicami pesmi, s katerimi je navduševal poslušalce, ampak tudi edinstveno postavo skupine, ki je po teh nastopih kmalu razpadla.

Profimedia

Album producira Zappin sin

Na obeh koncertih ga je spremljala zasedba, v kateri so bili klaviaturist Andre Lewis, pevec in saksofonist Napoleon Murphy Brock, saksofonistka Norma Bell, basist Roy Estrada in bobnar Terry Bozzio.

Na albumu, ki bo izšel pri založbi Zappa Records/UMe, bo 27 pesmi, skoraj dve uri in pol najboljših izvedb z jugoslovanskih nastopov, ki bodo razvrščene po vrstnem redu koncertnega seznama. Producenta sta Zappin sin Ahmet in skrbnik njegove zapuščine Joe Travers.

Profimedia

V Jugoslaviji predstavljal album Bongo Fury

Zappa (1940-1993) je v Jugoslavijo prispel takoj po izidu albuma Bongo Fury, na katerem je sodeloval z glasbenikom Captainom Beefheartom in zasedbo The Mothers of Invention. V Zagrebu in Ljubljani je odigral tudi nekaj pesmi s tega albuma, kot so Advance Romance, Carolina Hard-Core Ecstasy in Muffin Man.

Jugoslovanskemu občinstvu je sicer predstavil skladbe iz dotedanje kariere, vključno z I Ain't Got No Heart, How Could I Be Such A Fool in I'm Not Satisfied s prvenca Freak Out! zasedbe The Mothers Of Invention iz leta 1966.

Profimedia

S koncerta v Ljubljani do sedaj objavljena le ena pesem

Z njegovih koncertov v Jugoslaviji je bila doslej objavljena le pesem Black Napkins iz Ljubljane na albumu Frank Zappa Plays The Music Of Frank Zappa: A Memorial Tribute leta 1996, na prihajajočem albumu pa bo ta predstavljena v različici iz Zagreba.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.