R.S. | 24. 8. 2022, 20:17 | Vir: STA

To je inšpekcija povedala o smrti hrvaškega novinarja Matijanića

Profimedia/Facebook

Smrt Matijanića je pretresla Hrvaško, saj je njegova partnerica Andrea Topić v javnem pismu opisala dogajanje, preden se je zgodila tragedija.  

Pri zdravstveni obravnavi hrvaškega novinarja Vladimirja Matijanića, ki je umrl 5. avgusta, potem ko je zbolel za covidom-19, inšpekcija hrvaškega ministrstva za zdravje ni ugotovila pomembnejših strokovnih napak, je na predstavitvi ugotovitev inšpekcije povedala predstavnica ministrstva Mirjana Tadić. Umrl je za posledicami covida-19.

Dejala je, da je bila njegova smrt "posledica nepredvidljivega oziroma hitrega poteka vnetne bolezni srčne mišice in sprememb na pljučih, ki so nastale kot zaplet osnovne bolezni covid-19".

Pojasnila je, da je "sklop dveh akutnih vnetnih dogodkov vitalnih organov, srca in pljuč, privedel do hitrega poslabšanja bolnikove srčne in dihalne funkcije, kar je povzročilo kardio-respiratorni zastoj".

Hitrost kliničnega kolapsa bolnika pa kaže na ključno vlogo, ki jo je pri tem imel napredujoči miokarditis, ki je pripeljal do smrti preko mehanizma maligne aritmije, ki lahko nastane v izredno kratkem času, je po njenih besedah ugotovila inšpekcija.

Smrt Matijanića je pretresla Hrvaško, saj je njegova partnerica Andrea Topić po njegovi smrti v javnem pismu opisala dogajanje pred njegovo smrtjo. Mediji so objavili tudi prepis telefonskih pogovorov Matijanića in Topićeve z zdravstvenimi delavci iz splitskega kliničnega centra in Zavoda za nujno medicinsko pomoč splitsko-dalmatinske županije.

Eden najboljših hrvaških raziskovalnih novinarjev

V javnem pismu je pojasnila, da sta z Matijanićem dan pred njegovo smrtjo in na dan smrti najmanj desetkrat klicala v splitski klinični center in nujno medicinsko pomoč ter prosila za hospitalizacijo. Zdravnikom sta tudi povedala, da ima ob covidu-19 tudi Sjögrenov sindrom in intersticijsko bolezen pljuč ter sum na dve avtoimuni bolezni.

Na dan njegove smrti so nato reševalci prišli dvakrat. Ob njihovem drugem prihodu pa se je novinarju že ustavilo srce in ga niso mogli več oživeti.

Matijanić je je bil eden najboljših hrvaških raziskovalnih novinarjev in analitikov, ki je odkril številne afere. Kariero je začel v Slobodni Dalmaciji, jo nadaljeval v Feral Tribunu in se nato vrnil v Slobodno Dalmacijo. Zadnja leta je delal na portalu Index. Umrl je v 51. letu starosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.