Nika Arsovski | 5. 4. 2020, 13:24

Iščete idejo za kreativno preživljanje časa? Pokukajte v zakladnico slovenskih kreativk

Photo by Dragos Gontariu on Unsplash

Tako kot večji del slovenskega prebivalstva so tudi slovenske ustvarjalke te dni primorane ustvarjati za štirimi stenami svojega doma. To pa še zdaleč ne pomeni, da tam ni dovolj prostora za ustvarjalnost in domišljijo, še več, številne so kreativne v družbi najmlajših. 

Če vam je po nekaj tednih že zmanjkalo idej za preživljanje časa v obdobju #ostanidoma, pobrskajte med idejami ustvarjalnih slovenskih duš.

Vrtičkanje, kuharski dosežki in gibanje

Modna oblikovalka Jelena Proković se je med epidemijo lotila pohvale vrednega projekta. Skupaj s preostalimi slovenskimi oblikovalkami je namreč svoje šivalne veščine uporabila za izdelovanje zaščitnih mask, s katerimi razveseljuje zdravstvene delavce in številne druge, ki so v teh dneh najbolj izpostavljeni.

»Moj dan v času karantene je sestavljen in osmih ur šivanja. Poleg tega si vzamem čas za sprehod v naravi ali za vožnjo s kolesom, če mi vreme to le dopušča. Lotim se tudi novih kuharskih podvigov ali pa se s partnerjem in otroci preizkusim v družabnih igrah. Ne smem pozabiti tudi na pripravo vrta za novo sezono. Dolgčas mi nikakor ni,« v smehu pove oblikovalka.

Jelena Proković
Prilagajajte se razpoloženju

Arhitektka Ivana Blaž, del dvojca, ki ustvarja čudovite ročno tkane preproge Kobeiagi kilims, se strinja, da je preživljanje karantene v družbi otrok prav posebno dinamično. Sama ni ljubiteljica načrtovanja, saj meni, da razpoloženje te dni pošteno niha, neuresničeni plani pa lahko slabo počutje le poslabšajo.

»Če imaš otroka, ti tudi v teh dneh hitro zmanjka časa. Zelo malo mi uspeva delati od doma. Večino časa ustvarjava ali pa se posvečava kuhinjskim opravilom. Danes sem tako pekla kruh, v proces pa sem vključila tudi hčerko. Spekla je svoj hlebček, seveda z mojo pomočjo. Otroke zanima, kaj počnemo starši, in želijo biti vključeni v naše dejavnosti.

Prav je, da jim damo to možnost. V teoriji je sicer idej za preživljanje prostega časa veliko, a mislim, da niso preveč uporabne. Predvsem svetujem, naj se ljudje prilagajajo razpoloženju. Ne delajte planov, ki vas bodo, če jih ne boste uresničili, spravili v slabo voljo. Pomembno je, da se ne obremenjuješ, da slediš toku in skrbiš za svoje dobro počutje,« svetuje Ivana.

Ada Hamza
Vzemite si čas za spoznavanje svojih otrok

Še ena slovenska kreativka te dni svoj dnevni urnik prilagaja nadobudnim malčkom. Oblikovalka Maja Orehek, ki izdeluje čudovite lesene stvaritve DOMAtri, svojo kreativnost te dni v družbi otrok izraža drugače. Nič hudega če nimate vrta, na katerem lahko preživljate dneve, dovolj je že balkon.

»Če se pohecam, bi rekla, da imej veliko majhnih otrok, pa ti ne bo dolgčas. Sicer bi vsem staršem nadebudnežev svetovala, naj ta čas izkoristijo za čim boljše spoznavanje svojih otrok. Na voljo imamo veliko časa, da se jim lahko posvetimo in jih opazujemo.

Sama imam doma dva nadobudneža. Zaradi izolacije lahko ustvarjamo le s stvarmi, ki jih imamo pri roki. Včasih gradimo s kockami, zadnjič pa smo povsem preobrazili balkon. Po navodilih otrok, seveda. Ustvarili smo šotore in brloge ter balkon z malo domišljije spremenili v naš pravljični gozd,« pojasni Maja.

Dolores Noskovič Ogrinc
Doma ni prostora za dolgčas

Ustvarjalka čudovitih tekstilij in pripomočkov za dom Saša Drobnič Škrjanec, ki deluje pod znamko Jagababa, se te dni nikakor ne dolgočasi. V njenem domačem studiu je nadvse živahno, saj snuje nove ideje. Tudi otrokoma ni nič hudega, saj se rada pridružita izdelavi domačih testenin ali pa sodelujeta pri šivanju zaščitnih mask.

»Mogoče si lahko narišete svoj vzorec, ki bi ga imeli na svoji majčki, in ko bo karantene konec, pridete v Jagababa studio in jo skupaj potiskamo. Lahko pa po knjigi Ta domače testenine zamesite testo in si naredite sveže olepotičene testenine. Doma vam ne bi smelo biti nikoli dolgčas,« svetuje Saša vsem, ki se dolgočasijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pasta action. #jagababa #jagabajta #workshop #homemadepasta #cookbookauthor #weekendmood #saturdaylunch

A post shared by °HOME TEXTILE DESIGN STUDIO° (@jagababa) on

Ne pozabite na kreativnost in hvaležnost

Oblikovalka čudovitih keramičnih stvaritev Anamarija Bukovec, katere izdelke najdete pod znamko AMI, te dni odkriva nove možnosti za ustvarjanje iz gline. Kot prizna, je tudi v teh dneh pomembno ostati kreativen, kar pa ob omejenih možnostih ni tako zelo enostavno.

»Aktualni slogan #ostani doma sem zase dopolnila z '... ostani kreativna', ker to ni vedno zelo preprosto. Kreativnost mi pomeni tudi iznajdljivost in iskanje navdihov v vsem, kar me obkroža – to pa je umetnost. Sploh zdaj, ko nam je za ustvarjanje na voljo pač to, kar imamo doma.

Zdi se mi, da je bolj od tega, kaj počneš, pomembno to, da nekaj počneš, in to z navdušenjem. Sama se v teh dneh zamotim na različne načine. Vsak dan me piči vsaj ena ustvarjalna muha in potem packam, barvam, rišem, pletem – skratka, rešujem svet,« pravi v smehu. V preteklih dneh je tako kartonasto embalažo za stensko uro preoblikovala v servirni pladenj.

»Karton sem premazala z lepilom in ga v nekaj plasteh prelepila s časopisnim papirjem, na koncu pa vse skupaj pobarvala z akrilno barvo. V žive barve sem odela tudi vratca nočne omarice, ki so se mi naenkrat zazdela preveč nevtralna. Za naslednjih nekaj tednov sem pripravila domačo granolo, se z drugimi ustvarjalci lotila različnih projektov, ki se jih resnično veselim ... Počnem stvari, ki do sedaj niso prišle na vrsto.

Na trenutno situacijo, ko se je ves svet ustavil in večinoma poslušamo o številnih žalostnih novicah, želim gledati tudi s hvaležnostjo. S seboj je namreč prinesla tudi veliko časa, ki nam ga je prej vedno primanjkovalo, in nas nekako pripravila do bolj aktivnega medsebojnega sodelovanja, kar je navdušujoče in prijetno. Močno izkušam, da je kreativnost protistrup za tesnobnost in strah, ki s seboj prinaša tudi prebujen pogled na svet in življenje.«

Maša Egart
Čas za usvajanje novih veščin

Oblikovalka Urška Kadunc, ki izdeluje simpatične glinene skodelice, krožnike, sklede in tudi svetila, te dni nima dostopa do svojega lončarskega ateljeja, zato se je lotila dejavnosti, za katere ji je prej zmanjkovalo časa.

»Čeprav bi si želela, da bi bil moj studijo tudi moj dom, sem trenutno zaradi okoliščin ločena od svojega lončarskega kotička. Predlog za #ostanidoma je lotiti se usvajanja novih veščin, za katere prej ni bilo časa, kot so peka kruha, risanje, pilates ... Doma mi kljub karanteni ni dolgčas, večino časa delam na področju grafičnega oblikovanja. Trenutno ilustriram glavne junake za prenovljeno namizno igro človek, ne jezi se,« pove Urška.

Osebni arhiv

PREBERITE ŠE: Strokovnjakinja o naših financah: "V krizi ljudje najdemo največ rešitev, ker smo v to primorani" ALI Prehrana v karanteni: hrana, ki tolaži in pomirja (recepti)

PRIPOROČAMO TUDI: Lučka Kajfež Bogataj: "Šele ko ljudje začnejo umirati, se naše obnašanje spremeni"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.