T. R. K. | 13. 5. 2024, 20:20

Končno TikTok trend, ki ima tudi smisel: zakaj slavne osebe množično izgubljajo sledilce?

Profimedia/fotomontaža

Pojavil se je nov TikTok trend, ki ima pomemben namen. 

Več sto znanih osebnosti je na tako imenovani "digitalni giljotini", saj uporabniki družbenih medijev pozivajo k blokiranju družbenih omrežij znanih osebnosti, ki so molčale o nenehnih humanitarnih grozodejstvih v Gazi.

Med številnimi tarčami so Selena Gomez, Zendaya, Drake, Justin Bieber in družina Kardashian. Celo dolgoletni oboževalci zvezdnikov, kot je Taylor Swift, so se odločili enako. Nekateri od omenjenih zvezdnikov so sicer po napadu Hamasovih borcev na Izrael 7. oktobra izrazili skrb za Izraelce in Palestince, o situaciji v Gazi pa po tem niso več spregovorili. Odločitev njihovih nekdanjih oboževalcev je zato jasna. 

Propalestinski aktivisti sicer že več mesecev pritiskajo na znane osebnosti, naj bolj jasno izrazijo podporo civilnemu prebivalstvu v Gazi in njihova 'tišina' je vzbujala vse večji občutek razočaranja, ki je prejšnji teden dosegel vrelišče, ko sta sijaj in glamur na prireditvi Met Gala časovno sovpadla z izraelsko napovedjo vojaške ofenzive v Rafi. 

Gledalci Met Galo že dolgo primerjajo z Igrami lakote, priljubljeno knjižno franšizo Suzanne Collins, ki poudarja distopično družbeno ločnico med bogato kapitolsko elito in obubožanimi prebivalci okrožja, ki živijo pod državnim zatiranjem.

Toda kritike na račun tega, kar so številni na spletu videli kot pretirano razkazovanje bogastva, so bile letos še bolj izrazite, saj so zvezdniki pozirali za fotografije, medtem ko so zunaj potekali protesti za Palestino.

"Čas je, da ljudje izvedejo tako imenovano 'digitalno giljotino'," je dejala ustvarjalka spletne strani Tik Tok @ladyfromtheoutside, ki je gibanje sprožila s svojim viralnim videoposnetkom. "Čas je, da blokiramo vse zvezdnike, vplivneže in bogate osebe, ki svojih sredstev ne uporabljajo za pomoč tistim, ki jo nujno potrebujejo. Dali smo jim njihove platforme. Čas je, da si jih vzamemo nazaj: prenehajmo jim všečkati in komentirati objave, kar bo imelo zanje tudi dejanske posledice."

@ladyfromtheoutside #greenscreen #greenscreenvideo #digitine #digitalguillotine #haleyybaylee ♬ original sound - Meagan

Po podatkih podjetja Social Blade, ki se ukvarja z analizo družbenih medijev, so številni zvezdniki že izgubili po več deset ali sto tisoč sledilcev na dan, poroča CBS News. 

"Blokirajmo ljudi, ki smo jih sami naredili slavne in bogate, ki živijo v fantazijskem svetu in uničujejo okolje ter tudi družbo, ob tem pa ne vedo ali ne želijo vedeti nič o preostalem svetu," je ta konec tedna na Instagramu zapisala palestinska novinarka in aktivistka Bisan Owda, znana po tem, da o situaciji v Gazi poroča prek družbenih omrežij. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk