Uredništvo | 13. 5. 2024, 10:38

Priznani slovenski fotograf z neposrečeno šalo udaril po zmagovalcu Evrovizije: "Oblekel si bom mini krilo ..."

Facebook/Arne Hodalič

Vsi zmage Nema, ki je v zmagovalni skladbi med drugim pokazal tudi svoj izjemni vokalni razpon, niso razumeli kot še en korak k strpnejši družbi, ampak so prepričani, da Evrovizija iz leta v leto postaja vse večji cirkus.

Z veliko drame in pompa se je v soboto zaključilo 68. tekmovanje za Pesem Evrovizije. Čeprav je za favorita veljal hrvaški predstavnik Baby Lasagna, je nazadnje zmagal Švicar, nebinarni raper Nemo s pesmijo The Code, kar je bilo za marsikoga veliko presenečenje.

Nemo je prva nebinarna oseba, ki je kadarkoli zmagala na Evroviziji, kar je velik korak za skupnost LGBTQ+. Nebinarnost ali nebinarni spol in kvirspolnost (genderqueer) sta krovna izraza za spolno identiteto, ki ni zgolj moška ali ženska in torej presega spolno binarnost.

Nebinarne identitete spadajo v okvir transspolnosti, nebinarni ljudje se lahko identificirajo kot vmesni spol ali ločen tretji spol, se identificirajo z več kot enim spolom, se ne identificirajo z nobenim spolom ali imajo fluidno spolno identiteto. Hkrati je Nemova skladba žanrsko neulovljiva himna o procesu sprejemanja nebinarne identitete.

Morda vas zanima tudi:

Toda vsi zmage Nema, ki je v zmagovalni skladbi med drugim pokazal tudi svoj izjemni vokalni razpon, niso razumeli kot še en korak k strpnejši družbi, ampak so prepričani, da Evrovizija iz leta v leto postaja vse večji cirkus, na katerem imajo boljše možnosti za dobro uvrstitev prav pripadniki skupnosti LGBTQ+  in vsi, ki izstopajo v negativnem smislu.

Med njimi je tudi priznani slovenski fotograf Arne Hodalič, znan po precej kontroverznih stališčih, kakršno je to, da ljudje ne bi smeli več imeti otrok, saj je planet že tako prenaseljen, kar nas bo na dolgi rok ubilo.

Toda če je Hodalič v skrbi za okolje precej progresiven, je tokrat pokazal tudi svojo konservativno plat, ko se je v viralni objavi na Facebook neokusno ponorčeval iz Nemove zmage. Svojo glavo je namreč fotošopiral na fotografijo Nema, oblečenega v opravo, v kateri je nastopil na Evroviziji: kratko rožnato krilo in kožuh iz umetnih rož. 

Facebook/Arne Hodalič

"Da ne bom preveč starokopiten, si bom po vzoru letošnjih nastopov na Evroviziji za promocijo svoje knjige oblekel mini krilo, nadel debel umeten kožušček iz rož, smuknil v mrežaste nogavice in si obul copatke s cofi. Poslovni uspeh mi je že zagotovljen!" je cinično zapisal Hodalič.

Čeprav so njegov zapis podprli številni, ki nad zmagovalcem ravno tako niso navdušeni, med drugim voditelj Igor Pirkovič in politik Aljuš Pertinač, pa so se našli tudi taki, ki menijo, da si razgledan fotograf ne bi smel privoščiti takšne ozkoglednosti in da bi naredil več dobrega, če bi pomagal širiti strpnost.

V Sloveniji namreč po podatkih društva Transakcija kar 41 odstotkov transspolnih oseb poroča o izkušnjah z diskriminacijo, nasiljem ali neenako obravnavo na osnovi spolne identitete ali spolnega izraza. Največ nasilja in diskriminacije doživljajo na ulici pa tudi v javnih in v izobraževalnih ustanovah, diskriminacije pa zelo pogosto ne prijavljajo, saj se bojijo izpostavljanja in neukrepanja.

Hodalič se je že odzval

Glede na veliko število komentarjev, ki jih je prejel na originalno objavo, se je Hodalič naknadno odločil za dodatno pojasnilo, ki ga objavljamo spodaj. V njem nekoliko kontradiktorno trdi, da se nikoli ne bo posmehoval drugačni spolni usmerjenosti, vendar pa "gre pri Evroviziji za glasbeni festival, za razkazovanje spolne usmerjenosti pa so drugačni festivali, ki jih je treba spoštovati in vsekakor tudi brezpogojno sprejeti".

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk