2. 3. 2024, 17:35 | Vir: STA

Na Berlinalu so se zaradi agresivnih odzivov nekateri zbali za svoja življenja

Profimedia

Umetniški vodja Berlinala Carlo Chatrian se je odzval na razpravo, ki so jo v Nemčiji sprožile izjave nagrajencev letošnjega Berlinala glede vojne v Gazi. Nekatere odzive na zaključno slovesnost je označil za "nepoštene, sramotne in polarizirajoče". Opozoril je, da kritike Izraela ne gre enačiti z antisemitizmom.

Umetniški vodja Berlinala Carlo Chatrian je po pisanju spletnega Spiegla izrazil podporo filmskim ustvarjalcem, ki so bili deležni kritik. "Ne glede na lastna politična stališča in prepričanja se moramo vsi zavedati, da je svoboda izražanja ključni del demokracije," sta Chatrian in programski direktor Berlinala Mark Peranson zapisala na Instagramu in platformi X.

Slavnostna podelitev nagrad je doživela tako agresiven odziv, da so se nekateri zbali za svoja življenja. To je nesprejemljivo. "Solidarni smo z vsemi filmskimi ustvarjalci, člani žirije in drugimi gosti festivala, ki so bili deležni neposrednih ali posrednih groženj. Stojimo za programom letošnjega Berlinala," piše v izjavi.

Chatrian in Peranson sta spomnila na trpljenje izraelskih talcev v rokah Hamasa in ljudi v Gazi, katerih življenja so v nevarnosti. Pozvala sta k izpustitvi talcev in zapisala, da obžalovanje izgub na eni strani ne pomeni, da ni obžalovanja izgub na drugi. "Trditi drugače, je preprosto nepošteno, sramotno in polarizirajoče."

Profimedia

Na podelitvi nagrad minulo soboto so se na odru večkrat dotaknili konflikta na Bližnjem vzhodu. Tako nekateri člani žirije kot tudi nagrajenci so pozvali k prekinitvi ognja. Govorili so tudi o apartheidu v zvezi z razmerami na ozemljih, ki jih zaseda Izrael, in o genocidu v zvezi z ukrepi vojske v Gazi. Sledile so kritike, vključno z obtožbami o sovraštvu do Izraela in antisemitizmu.

Izraelski novinar Juval Abraham, ki je skupaj s palestinskim filmskim ustvarjalcem Baselom Adro prevzel nagrado za film No Other Land o politiki naseljevanja na Zahodnem bregu, je obsodil izraelski "sistem apartheida". Kot je razkril, od takrat prejema grožnje s smrtjo, grozili so tudi njegovi družini.

Chatrian in Peranson sta izrazila upanje, da bo Berlinale ostal "okno v svobodni svet" in prostor, kjer bodo lahko prikazani vsi filmi. "Mesto, kamor lahko pride vsak mednarodni gost, ne da bi preverjali njegova politična stališča." Pri tem sta se navezala na izjavo direktorja izobraževalnega centra Ane Frank Merona Mendela. "Napačno bi bilo vse, ki enostransko in včasih radikalno kritizirajo Izrael, označiti za antisemite," je povedal Mendel. "Če nam je to všeč ali ne, se moramo naučiti prenašati takšne razprave," je dodal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol