22. 5. 2024, 10:22 | Promocijska objava

Strast in drama: Puccinijev ljubezenski trikotnik s svetovnimi opernimi zvezdami

Ljubljana festival

Tosca je peta največkrat izvajana opera na svetu.

Znamenito opero Giacoma Puccinija Tosca bo 26. junija ob 19.30 v Cankarjevem domu uprizoril režiser Pier Francesco Maestrini.

Naslovna junakinja Puccinijeve opere je edini ženski lik v operi. Upodobila jo bo Rebeka Lokar, glasbenica, ki v prostem času prepeva skladbe Elle Fitzgerald, Franka Sinatre ali Tonyja Bennetta. Kariero je začela kot mezzosopranistka in debitirala v mariborski Operi kot Clotilda v operi Norma, leta 2010 pa se je preusmerila v sopranske vloge. Študij Tosce jo spremlja že nekaj časa:

"Preposlušala in pogledala sem si ogromno stvaritev največjih sopranistk vseh časov, vsaka te lahko marsikaj nauči. Na koncu pa moraš najti svoj glas in svojo resnico ter izhajati iz srca. Mislim, da je Tosca ena izmed tistih vlog, ki mora začarati občinstvo že s prvim prihodom na oder."

Rebeka Lokar

Rebeka Lokar

Ljubljana festival

Umetnica je kot Čočo san v uprizoritvi opere Madama Butterfly lani zaradi bolezni sopranistke Monice Zanettin v zadnjem trenutku vskočila in nastopila s priznanim Teatrom (Gledališčem) La Fenice. "Na odru s pevci in tudi dirigentom se je ustvarila lepa energija, posebno je bilo peti s tako čudovitim orkestrom. Na koncu pa me je zelo ganil aplavz domačega občinstva," je povedala o svojem nastopu na lanski ediciji poletnega festivala. Želi si, da bi ji tudi vlogo Florie Tosce, ki je polna barv in čustev, uspelo upodobiti čim bolj naravno, realno in prepričljivo.

"Puccini je moja obsedenost"

Kot Toscin ljubimec Mario Cavaradossi se bo predstavil Jonathan Tetelman. Američan je po svojem debiju hitro postal eden najbolj iskanih liričnih tenorjev svoje generacije in je še posebej cenjen za upodobitev vlog v Puccinijevih operah.

Jonathan Tetelman

Jonathan Tetelman

Ljubljana festival

"Puccini je moja obsedenost. Vsak dan poslušam in študiram njegovo glasbo in uživam v njej. Na njegovih skladbah sem celo zgradil veliko svoje tehnike. Od maestra se lahko vedno česa naučim in moj um je zanj večno odprt. Brez Giacoma Puccinija opera ne bi bila enaka," je o svojih interpretacijah Puccinijevih del povedal čilski tenorist.

Tetelman bo na gostovanje prišel iz New Yorka, kjer v letošnji sezoni v newyorški Metropolitanski operi nastopa v vlogah Rugera v La Rondine in Pinkertona v Madami Butterfly. Leta 2022 je pri Deutsche Grammophon izdal svoj prvenec Arias, jeseni pa je izšel njegov drugi studijski album The Great Puccini, na katerem so predstavljena Puccinijeva dela, z zgoščenko pa je navdušil kritike. 

V vlogi ljubosumnega in nepoštenega barona Scarpie bomo prisluhnili srbskemu baritonistu Željku Lučiću, ki slovi po vodilnih vlogah v operah Giuseppeja Verdija. Med njegovimi opaznimi nastopi sta naslovna vloga v Macbethu v newyorški Metropolitanski operi in uprizoritev Germonta v La traviati v Dunajski državni operi.

Lani je na Ljubljana Festivalu nastopil z operno divo Ano Netrebko, mezzosopranistko Eleno Židkovo in tenoristom Jusifom Ejvazovom. Zaradi nastopa v Moči usode v Operi v San Franciscu ga je britanska revija Financial Times razglasila za enega od današnjih vrhunskih interpretov Verdijevih baritonskih vlog. 

Željko Lučić

Željko Lučić

Ljubljana festival

Simfoničnemu orkestru SNG Maribor bo dirigiral Simon Krečič, umetniški in glasbeni direktor Opere SNG Maribor. 

Vstopnice za prireditve 72. Ljubljana Festivala so v prodaji na ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na bencinskih servisih in preostalih Eventimovih prodajnih mestih.