Uredništvo | 13. 3. 2024, 09:02

Vplivne Slovenke brez ličil: Nataša Pirc Musar in Urška Klakočar Zupančič, kot ju še niste videli (FOTO)

Arhiv Jernej Jelen/fotomontaža

Na letošnji mednarodni dan žensk sta predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič, prvi ženski na teh položajih v zgodovini Slovenije, s ponosom odprli razstavo portretnih fotografij nekaterih političark, ki s svojim delom in vrednotami pustijo pečat v družbi.

Fotograf Jernej Jelen je ob odprtju razstave poudaril, da želi s črno-belimi portreti izpovedati intimno zgodbo: "Zgodbo o pristni ženski. Zgodbo o vseh ženskah, damah, gospeh. Iz vsebinskih in estetskih razlogov sem že od samega začetka načrtoval, da fotografij ne bom z ničemer olepševal ali spreminjal. Brez manipulacij torej. Ko človeku nekaj dodamo, mu veliko odvzamemo – četudi je to le lepotna pika na obrazu."

Pri projektu so poleg predsednice države Nataša Pirc Musar in predsednice državnega zbora Urška Klakočar Zupančič sodelovale županje, poslanke in ministrice.

"Trema je seveda bila prisotna, ampak kot profesionalec moraš pokazati, da je ni (nasmeh). Večino portretirank sem poznal samo prek TV-zaslona ali pa sem jih zasledil v kakšni reviji, časopisu. Moja prva portretiranka je bila Renata Kosec, županja občine Domžale. Njena energija in vse - takoj sva se ujela na fotografiranju. Zanimivo, da pri predsednici nisem imel nič tega strahospoštovanja. Verjetno zaradi tega, ker sva se vmes že videla dvakrat in sem v živo videl, da je čisto preprosta. Vsekakor je zanimivo to, v kako hitrem času lahko navežemo nek stik s človekom," pove za Metropolitan avtor fotografij.

Razstavo je slavnostno odprla predsednica države Nataša Pirc Musar.

Razstavo je slavnostno odprla predsednica države Nataša Pirc Musar.

Daniel Novakovič/STA

Dame v svoji naravni lepoti

V preteklosti je Jernej Jelen fotografiral znane igralke in igralce, zato nas je zanimalo, ali je bilo delo tokrat drugačno. 

"Koncept projekta z igralkami je ostal popolnoma enak pri političarkah. Govorimo o neobdelanih fotografijah, brez ličil, brez olepševanj. Takšne, kakršne so v resnici. V resnični naravi. Veselilo me je to, ker gre za povsem drug spekter ljudi. Govorimo le o politiki, kjer si nisem smel dovoliti tolikšne razigranosti na fotografijah kot pri igralkah. Hkrati pa sem pazil, da je koncept popolnoma sovpadal s tem, kar sem delal že v preteklosti." 

Jernej Jelen in Nataša Pirc Musar

Jernej Jelen in Nataša Pirc Musar

Arhiv Jernej Jelen

V pogovoru nam je Jelen zaupal, da bo njegova prva samostojna razstava z igralkami pri njem vedno imela poseben prostor: "Rekel bom, da so igralke moj 'prvi otrok'. Gre za prvo samostojno razstavo, za katero so marsikateri govorili, da je nikoli ne bo. Razstava s političarkami pa je vsaj zame osebno zelo velik projekt. Prvič zato, ker me je k temu povabila predsednica Slovenije. To pomeni, da je v meni videla potencial, možnost, da lahko narediva odličen projekt. In drugič, s tem projektom sem šel v zgodovino. Kot prvi fotograf, ki je fotografiral političarke v njihovi naravni lepoti, brez ličil. Seveda gre pa tukaj za pomembnost projekta. Nima vsakdo te sreče, da bi lahko delal projekt pod pokroviteljstvom prve predsednice Slovenije."

Nataša Pirc Musar in Urška Klakočar Zupančič

Nataša Pirc Musar in Urška Klakočar Zupančič

Blaž Smeh

Moč žensk na političnem parketu

"Umestitev te razstave ob tej posebni priložnosti ni naključna. Skozi umetnost izražamo ne samo naše individualne zgodbe, temveč tudi odsev družbe, v kateri živimo. Razstava, ki sem jo ustvaril, je poskus zajeti neizrekljivo moč žensk v političnem svetu. Vsak portret, vsaka črta, guba in vsaka pika na obrazu pripovedujejo zgodbo življenja. Ne le zgodbo o politični poti, temveč tudi osebnih izzivov, uspehov in žrtvovanj. Njihova iskrenost poudarja, da je moč v avtentičnosti in da politika ni le zunanji sijaj, temveč predvsem notranja moč za uresničevanje pozitivnih sprememb. In vesel sem, da imamo prvo predsednico republike, prvo predsednico državnega zbora ter prvo ministrico za zunanje zadeve, kar odraža pomemben napredek pri vključevanju žensk v ključne politične vloge."

Kako je fotograf videl svoje portretiranke?

Medtem ko so nekatere portretiranke fotografu zaupale tudi izbor prave fotografije, so nekatere želele biti vključene v končen izbor.

"Ena izmed prvih, ki je naredila močan vpliv name, je bila poslanka Gibanja Svoboda - Andreja Rajbenšu. Končna fotografija je res razigrana, drugačna od vseh drugih," pove Jernej Jelen.

Fotograf Jernej Jelen in Asta Vrečko ob svojem portretu

Fotograf Jernej Jelen in Asta Vrečko ob svojem portretu

Arhiv Jernej Jelen

Kot pravi, se je najbolj razveselil gospe Aste Vrečko, ministrice za kulturo. "Zakaj? Iskreno povedano, ne vem. Energija, prvi vtis, prvi stisk roke. Že to je dalo nekaj povedati. In ko sva fotografiranje tudi zaključila, sva skupaj izbrala tisto ta pravo fotografijo, ki je bila obema takoj všeč, oziroma malo v šali rečeno, bila je ljubezen na prvi pogled." 

Gospa Janja Sluga ga je takoj očarala: "Na koncu mi je rekla: 'Kar vi izberite fotografijo. Vam zaupam, ker ste profesionalec.'"

Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak, ki je januarja prejela naziv Delova osebnost leta, je po fotografovih besedah res posebna županja:"Saj je vsaka na svoj način, morda pa za Romano botruje to, da sem blizu Koroške in moje krvne vezi spadajo na Koroško."

Arhiv Jernej Jelen

Gospa predsednica Nataša Pirc Musar je na fotografiranje po Jelenovih besedah prišla res sproščeno. "V njeni pisarni sva naredila nekaj fotografij, vmes pogledala, katere so nama všeč in jih shranila. Všeč mi je bilo to, da je velika večina izmed vseh teh žensk, političark, rekla, da mi prepustijo izbiro fotografije."

Županja Metlike Martina Legan Janžekovič mu je povsem zaupala: "Jernej, vi ste profesionalec, boste že izbrali takšno fotografijo, ki prikazuje moj značaj. In res, na otvoritvi mi je rekla: Pravo fotografijo ste izbrali."

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave