29. 2. 2024, 16:13 | Vir: STA

Kvalitetno čtivo: mlada slovenska avtorica nominirana za prestižno mednarodno nagrado

Žiga Živulovič jr./Bobo

Tina Vrščaj je z romanom Na Klancu izven Slovenije pritegnila precejšnje zanimanje.

Konzorcij nagrade Evropske unije za književnost je danes razkril 13 nominirancev za leto 2024, med njimi je tudi roman Na Klancu Tine Vrščaj. Nagrada Evropske unije za književnost je priznanje obetavnim avtorjem leposlovja iz Evropske unije in zunaj nje. Podelitev nagrade bo 4. aprila na bruseljskem knjižnem sejmu.

Borut Živulovič/Bobo

Preplet intimnih in družbenih tem

Sedem članov evropske žirije bo v prihodnjem mesecu prebralo odlomke nominiranih del in izbralo zmagovalca ali zmagovalko ter pet dobitnikov posebnih priznanj, ki bodo razkriti na podelitvi nagrade.

Na Klancu je družinski in ljubezenski roman. V ospredju je odnos med Evo in Gregorjem, ki z dvema deklicama živita na Klancu, precej odrezana od sveta, in ki počasi spoznavata, da se njune temeljne vrednote in odnos do sveta ne ujemajo povsem. Eva skuša živeti življenje mimo sodobnih tehnologij in okoljsko zavedno, hkrati pa si želi poiskati službo, da bi prispevala v vse bolj prazen družinski proračun. Toda v svojemu poskusu preseganja egoizma navzven deluje čudaška, vse bolj se odtujuje od partnerja.

Roman z veščim prepletom intimnih in družbenih tem in motivov - ekologija, kritika družbenih omrežij, prevpraševanje odnosov med spoli, vprašanja materinskosti - zadene v samo bistvo današnjega časa in odnosov; hkrati pa s svojo strukturo deluje izredno razgibano, dramatično, že skoraj filmsko, so zapisali pri Cankarjevi založbi, kjer je roman izšel.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Lani nominiran tudi za kresnika

"Bruseljski veter se ti zažene v hrbet - tak je ta občutek. Klanec je dobil vozovnico za Evropo: ta zares slovenski roman, tako prežet z lokalnim, bo zdaj lahko preveril, ali se v njem zrcalijo tudi globalne sile. Ponosna sem nanj, malo se pa tudi grizem zaradi vrtinca, v katerega vleče še mene zraven. No, veter imam rada," je ob nominaciji povedala avtorica.

Po besedah direktorice Cankarjeve založbe Alenke Kepic Mohar nominacija romana Na klancu ni presenečenje, jih je pa novica zelo razveselila. "Roman je leta 2022 dobil nagrado modra ptica, lani je bil nominiran za kresnika, bralci ga navdušeno prebirajo, precej zanimanja zanj je tudi v tujini. Mednarodna nominacija je poklon avtorici Tini Vrščaj in hkrati priznanje strokovnosti presoje slovenskih žirij za literarne nagrade," so njene besede navedli v sporočilu za javnost.

Po besedah urednika knjige Aljoše Harlamova je roman Na Klancu od izida nagovoril številne bralke in bralce, tako s temo prevpraševanja "bitke med spoloma" kot z ekološko temo, ki v slovenski literaturi še ni ravno pogosta. "Verjamem, da so to vprašanja in problemi, s katerimi se ukvarjata cela Evropa in svet, ter da bo nominacija povečala zanimanje za knjigo tudi izven naših meja," je še povedal.

Žiga Živulovič jr./Bobo

V dozdajšnjem opusu trije romani

Tina Vrščaj je avtorica romanov Zataknjena v pomladi (2010) in Odradek (2012). V zbirki Čebelica je leta 2017 izšla njena pravljica za otroke Plah, plašen, najplašnejši Tapatapata, v letu 2018 pa pri Cankarjevi založbi zbirka kratkih zgodb Plašč. Leta 2021 je pri Mladinski knjigi izšla njena knjiga za otroke Balabuga!.

Podeljevanje nagrade Evropske unije za književnost poteka v organizaciji konzorcija, ki ga sestavljata Zveza evropskih založnikov ter Mednarodna in evropska zveza knjigotržcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

Po besedah evropske komisarke za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino Iliane Ivanove nominiranci za nagrado Evropske unije za književnost predstavljajo bogastvo literarnega izražanja v Evropi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol