Patricija Fašalek | 14. 4. 2024, 08:00

Martin Golob: "V odnosu z Bogom ne moreš biti vedno čisto sončkast"

Aleksandra Saša Prelesnik

Martin Golob, mladi župnik in zvezda družbenih omrežij, je pripravil novo knjigo 365 dni z božjo besedo, ki ima že tisoč prednaročil. V pogovoru nam je razkril, ali je bil kdaj zaljubljen, kakšen je bil kot mladostnik, kaj je najpogostejše vprašanje, ki mu ga zastavijo mladi, in ali obžaluje, da ni študiral česa drugega.

Martin Golob je mlad katoliški duhovnik, znan po svoji duhovitosti, neposrednosti in srčnosti. Njegova posebnost so tudi njegovi hobiji: goji namreč ljubezen do motornih konjičkov, adrenalinskih športov, videoiger in kmetovanja. Najdemo ga v župniji v Grosupljem, občinstvo pa nagovarja tudi prek spleta, kjer je med sledilci zelo priljubljen. Vendar pa humorna nota ne zasenči njegovih spodbudnih besed, ki ponujajo tehtne premisleke o življenju. 

Priljubljeni župnik je pred kratkim gostoval tudi na podkastu z Borutom Pahorjem v epizodi Mastercard, kjer sta se pogovarjala o tem, kako je Golob odkril svoje poslanstvo, kateri del duhovniškega poklica bi nemudoma ukinil in kaj bi se zgodilo, če bi se nekoč strašno zaljubil ...

Aleksandra Saša Prelesnik

Na knjižne police prihaja njegova druga knjiga, ki nosi naslov 365 dni z božjo besedo in prinaša duhovne sadove za čisto vsak dan. Njegova prva knjiga Na spletni prižnici, ki je izšla leta 2022, je bila prodana v 23.000 izvodih, kar jo uvršča v sam vrh slovenskih knjig, ki so bile kadarkoli prodane v samostojni Sloveniji. 

Prvo knjigo je napisal z novinarjem Lojzetom Grčmanom, vsebuje pa pričevanja o stikih z njegovimi sledilci med epidemijo, o pristni navzočnosti na spletu ter o bistvenih vsebinah krščanske vere. Druga knjiga je nekoliko drugačna in ponuja kratke pridige, ki delujejo kot sopotnik v življenju.

Knjiga ni napotek za srečno življenje

"Vsak, ki gre k maši, posluša božjo besedo. Med epidemijo sem pri vsakem evangeliju ponudil razlago, saj se mi je zdelo, da ljudem na tak način božjo besedo približam in jo aktualiziram, jo postavim v dani trenutek. Ravno to je čar božje besede: živi zdaj. Ne gre za branje starinskih rokopisov, ampak je živa beseda, ki v tem trenutku deluje. Ob vsem tem sem tudi sam zrasel," je na tiskovni konferenci v pogovoru z voditeljico Barbaro Žarn pojasnil pomen druge knjige.

Aleksandra Saša Prelesnik

Sveto pismo je pismo, kjer se nam Bog razodene. Prek te knjige lahko nekdo, ki Boga še ne pozna dobro ali je od njega oddaljen, Boga počasi spoznava. Nič ne vsiljuje, niti ne sili k spremembi, če pa se bomo sami prepustili, nas bo beseda sama spreminjala, je dejal mladi župnik. 

"Knjiga ni napotek za srečno življenje, je pa spodbuda, kako živeti z Bogom, da bomo prišli v večno življenje. To ni recept, kako boš čez življenje prišel brez težav, se pa najdejo besede, ki dajejo upanje, da v težavah najdemo smisel in sprejmemo trpljenje," je razložil in dodal: "Sveto pismo je poezija, če gledamo široko. Zapoje ti v srce."

Boga ne čuti vedno

Na vprašanje, kateri odlomek v knjigi mu je bilo najtežje napisati, je duhovnik odgovoril, da mu je bilo kdaj težko, ne zaradi besedila, ampak zaradi njega samega: "Včasih se zgodi, da nisi najboljše volje, imaš druge skrbi ali pa si, po domače povedano, z Bogom skregan, sta si bolj daleč. V verskem življenju se zgodi tudi, da ne čutiš vedno Boga. To je tako kot v odnosu med možem in ženo. Včasih imata bolj tihe dneve, včasih pa bolj zgovorne. V odnosu z Bogom ne moreš biti vedno čisto sončkast. Včasih je tudi težko moliti. Ni odlomek tisti, ki bi mi povzročal težave, bolj sem jaz tisti, ki mora biti odprt, da beseda v meni spregovori."

Aleksandra Saša Prelesnik

Poleg starejših generacij k njemu pristopa veliko mladih, včasih tudi nepričakovano: "Ko človek že misli, da ima prosti dan, pride do mene kakšna mlada oseba. Takrat si zelo rad vzamem čas." Veliko mladih ga kontaktira prek Instagrama, nekateri se nanj obrnejo prek Snapchata, manj prek Facebooka. Včasih pridejo tudi osebno in pozvonijo na vrata.

Bil je zaljubljen

Najpogostejše vprašanje, ki ga prejme od mladih, je, ali je bil kdaj zaljubljen: "Bil sem že zaljubljen, zagotovo. Vendar mi romantična ljubezen ne manjka. Imam tako zapolnjeno življenje ... ko človek sprejme svoje poslanstvo, o tem niti ne razmišlja."

Aleksandra Saša Prelesnik

Zaupal nam je, da med mladimi opaža porast osebnih stisk, vendar je vesel, da jih danes ni sram poiskati pomoč na področju duševnega zdravja: Sem"Občutek imam, da je miselnost šla naprej in da nisi več označen kot nor, če obiščeš psihiatra ali psihoterapevta. To je dobro. Vidim, da obstaja veliko stisk, takšnih in drugačnih. Vesel sem, če se mladi opogumijo in prosijo za pomoč."

Sam je bil kot mladostnik "normalen, živahen fant". Med odločanjem za študij je razmišljal tudi o novinarstvu in filozofiji, vendar je danes vesel, da je našel svojo pot kot duhovnik. "Še vedno preberem kaj filozofskega in razvozlavam miselne vozle ter pri spovedi postavljam vprašanja." Trenutno bere Brate Karamazove, k branju pa spodbuja tudi druge vernike, saj meni, da branje bogati besedni zaklad, krepi umsko sposobnost, nas odpira za dialog in nam širi obzorje notranjega sveta. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk