Sandra Bratuša | 3. 4. 2020, 12:26

Nipke in Damjan Jović ob 15-letnici Dravle records: kot organizem, ki je v pravem času imel prave pogoje

osebni arhiv
Nipke in Damjan Jović ob 15-letnici Dravle records: kot organizem, ki je v pravem času imel prave pogoje (foto: osebni arhiv)

Letos založba Dravle records praznuje 15 let. Večina jo povezuje z dvema imenoma, glasbenikom Nipketom in producentom Damjanom Jovićem, s katerima smo se tudi pogovarjali. V njihovem studiu pa ustvarjajo tudi številni drugi glasbeniki: Challe Salle, Trkaj, Zlatko ... Kolektiv Dravle records tako zaseda pomembno mesto na slovenski glasbeni sceni. 

Lepo ste zaokrožili 15. obletnico Dravle records z novim albumom Buden. Ste si ob ustanovitvi založbe mislili, da boste čez 15 let tu, kjer ste danes?

Dravle Records je v bistvu kreativen kolektiv, ki deluje v različnih oblikah - kot  založba, studio, produkcija in band. Vse je nastalo nekako samo od sebe, kot neki organizem, ki je v pravem času imel prave pogoje. Nikoli nismo preveč načrtovali, vse se je zgodilo samo od sebe in iz ljubezni do glasbe in prijateljstva.

Očitno ste pogruntali zmagovalno kombinacijo. Naveza Nipke-Jovič pa poraza sploh ne pozna … mar ne?

Z Nipketom že 15 let ustvarjava skupaj in najin okus za glasbo se je sooblikoval v prav poseben zvok. Sva kot dva različna instrumenta znotraj istega orkestra in točno veva, kaj kdo igra. 

Kdo pa ima glavno besedo pri nastajanju novih projektov?

Odvisno od projekta. Seveda imamo razdeljene vloge, kaj kdo počne in kako komuniciramo, kaj se bo zgodilo. Zadnjo besedo ima vedno glasba in vprašanje, ali smo z zvokom narisali občutke, ki jih hočemo sporočiti. Velikokrat smo frustrirani v samem procesu ustvarjanja, vendar je to del ustvarjanja in perfekcionizma.

Vsaka od teh osmih pesmi je poglavje zase, skupaj pa tvorijo eno zgodbo. Kar težka tematika, se vama ne zdi?  Očitno je, da je to projekt, v katerega ste vložili ogromno energije in veliko sebe. Nam lahko o tem povesta kaj več?

Zemlja se prebuja v letu 2020 in tudi naš album govori o tem. Vsak mora začeti pri sebi. Album je nastavljen kot neka psihoterapevtska knjiga, ki te potegne v razmišljanje o svojem življenju. Nočemo, da bi bila glasba samo zabavljaške narave.

Kaj pravita na to, da je Buden postal že takoj po izidu najbolj poslušan album na aplikaciji Apple Music v Sloveniji?

Hvala vsem, ki nas poslušate. 

Kaj je tisto, kar je vama kdaj v življenju ubilo sanje?

Po navadi smo to mi sami, ker verjamemo informacijam, ki nam jih sporoča zunanji svet. 

Bojan Cvijetičanin (Joker Out), Zala & Gašper, Ezra, Chiro LaBagra, Matter, Benjamin Dolić in Trkaj. Po kakšnem ključu sta izbrala sodelujoče?

To so vsi artisti, ki jih poslušamo in smo feni njihove glasbe. Ustvarjanje z njimi nam je v velik ponos.

Ste pa verjetno dober navdih vsem, ki želijo realizirati svoje sanje. Vama in drugim izvajalcem pod okriljem Dravle records je uspelo …
Hvala bogu! Nikoli ne nehaj sanjati.

osebni arhiv

Življenje raperja je pravzaprav cela filozofija, pa tudi odgovornost do mladih, ki vas imajo za idole … Tega se zelo dobro zavedate.

Vsak korak v življenju je odgovornost, ker smo sami tisti, ki oblikujemo svojo realnost. Ljudje prevečkrat svojo usodo polagamo v roke sistema in današnja situacija s koronavirusom kaže, kako šibek je sistem. Zbudite se!

Zdi se, da ste nenehno v studiu in ustvarjate. Kje črpate vso to energijo? Tudi za ples in še kaj verjetno …

Življenje!

Kaj pa vaše zasebno življenje? Videti ste veliko mlajši, kot ste v resnici. Mogoče že razmišljate o tem, da bi se ustalili, imeli otroke ... ?

Mi že imamo otroke! Vsi, ki nas poslušajo, so naši otroci!

Kaj pa počnete, ko imate čas samo zase? Ali je glasba vedno in povsod v vašem življenju?

Glasba, glasba, glasba, hrana, glasba, spanje ... Ponovi vajo!

Ker ste nenehno v studiu, verjetno pripravljate nove projekte. Kaj lahko pričakujemo?

Projekti se vedno ustvarjajo. V studiu imamo glasbe še za pet albumov, tako da ni za skrbeti, 2020 bo polno glasbe.

Luka Maček

Žal ne morem mimo trenutne situacije pri nas in po svetu. Kaj počnete v teh časih karantene?

Sprejeti je treba, da se stvari spreminjajo in da se kolektivna zavest na zemlji prebuja. Podobno kot človek, ki pade v depresijo in potem poišče pomoč in se zbudi. Očitno mi potrebujemo virus, da pridemo k pameti. Vse bo okej.

Kaj svetujete, predvsem mladim, saj ste njihov idol, kako naj se zamotijo?

Vzemite si čas zase, za razmišljanje, za fantaziranje in kreiranje svoje realnosti, kakršno bi si želeli. Ne obupajte, ostanite optimistični in verjemite v svoje sanje!

Kakšne pozitivne misli …

V teh težkih časih, ko smo vsi zaprti v svoje domove in imamo občutek, da stvari niso ravno pod kontrolo, si moramo zaupati in pomagati, saj smo še kako odvisni drug od drugega. Od nas je odvisno, kaj bomo odnesli iz te izkušnje in ali bomo po vsem tem postali boljši ljudje. Imejmo radi sebe, drug drugega in planet, na katerem živimo. Življenje je lepo!

PREBERITE ŠE: Strokovnjakinja o naših financah: "V krizi ljudje najdemo največ rešitev, ker smo v to primorani" ALI Prehrana v karanteni: hrana, ki tolaži in pomirja (recepti)

PRIPOROČAMO TUDI: Lučka Kajfež Bogataj: "Šele ko ljudje začnejo umirati, se naše obnašanje spremeni"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.