N.Z. | 24. 9. 2020, 12:32

Paris Hilton se po objavi YouTube dokumentarca počuti osvobojeno

profimedia

Dokumentarec This is Paris (To je Paris), ki je bil pred dnevi prosto objavljen na YouTubu, je razkril, da se za svetlolaso podobo barbike, ki javnost nagovarja z otroškim glasom, skriva travmatizirana ženska, ki je povsem drugačna od slavne 'karikature platinaste blondinke', s katero se prikazuje v javnosti.

Hiltonova je odraščala v družini, v kateri je ugled pomenil vse. In ko se je kot najstnica upirala omejitvam tako, da je po selitvi v New York pričela hoditi v nočne klube s ponarejeno osebno izkaznico, je njene starše zajela panika. Ker uporno hči nista znala drugače ukrotiti, sta jo poslala v enega od najstniških kampov za prevzgojo. Še več. Paris tja ni odšla prostovoljno, temveč jo je osebje kampa prišlo iskat sredi noči. Zvlekli so jo iz postelje in jo kričečo odnesli v vozilo. Zbudila se je v kampu, ki je bil v resnici organiziran kot zapor.

Nekaj mesecev kasneje je Paris skupaj s še enim dekletom skušala iz kampa pobegniti, a so ju ujeli in pretepli pred drugimi tam zaprtimi najstniki. Za kazen in za zgled vsem ostalim.

Starši so bili o dogodku sicer obveščeni, a so se odzvali tako, da so Paris poslali v drug, še strožji kamp, iz katerega je prav tako skušala pobegniti.

Tako je kot komaj 17-letna pristala v ’najhujšem od najhujših’ tovrstnih ustanov, t.j. v šolo Provo Canyon v Utahu.

»To je edini kraj, iz katerega je praktično nemogoče pobegniti. Gre pravzaprav za tisto mesto, za katerega ti v drugih kampih povedo, da: ’Če boš zbežal ali se ne boš lepo obnašal, te bomo poslali v Provo!’« v dokumentarnem filmu pove Hiltonova.

Paris je v Provu nato ostala celih 11 mesecev. Tam je tako kot številni drugi tam zaprti najstniki dnevno doživljala mentalno in fizično zlorabo s strani osebja, silili so jo jemati njej neznana zdravila, jo opazovali in se naslajali nad njeno goloto, ko se je tuširala, enkrat pa so jo za kazen tudi za več deset ur golo zaprli v hladno samico.

Danes je 39-letnica zaradi doživetij tam tako travmatizirana, da praktično ne mine noč brez nočnih mor, v katerih se preigravajo scenariji iz Prova, tudi sicer pa Paris trpi za hudo nespečnostjo.

Obtožbe, ki jih Paris skupaj z nekaj nekdanjimi ’internirankami’ šole, uperi zoper popravni dom Provo Canyon, v resnici nisi nekaj novega, saj na spletu že desetletja obstajajo številna pričevanja, ki njeno zgodbo ne le potrjujejo, temveč k zlorabam, ki jih je doživela Paris, dodajajo še spolne zlorabe in celo hospitalizacije zaradi posebno hudih poškodb in življenjsko ogrožujočih stanj, ki jih je zagrešilo osebje Prova.

Ameriški mediji so po objavi Parisinega dokumentarca sicer skušali stopiti v stik z nekdanjimi lastniki Provo Canyon šole, a jim to ni uspelo. Novi lastniki popravnega doma pa o načinu vodenja šole pred njihovim nastopom 'ničesar' ne vedo.

Paris je iz Provo Canyon odšla takoj, ko je postala polnoletna. Takrat se je tudi odločila, da bo skušala na vse pozabiti in da o doživetem ne bo nikoli več spregovorila. Z nikomer. Tudi s starši ne.

»Odločila sem se, da bom v življenju tako uspela, da se mi nekaj podobnega ne bo nikoli več zgodilo,« v dokumentarcu pove Paris, ki danes velja za pionirko vplivništva in za katero velja, da je ena prvih oseb, ki je postala slavna zaradi slave same. Prav Paris je tudi tista, ki je javnosti predstavila Kim Kardashian.

»Vse kaže, da je celotna mašinerija, ki generira izjemno veliko pozornosti, skupaj s paparaci in instagramersko slavo, v resnici kreacija travmatiziranega dekleta, ki je to videla kot edino pot iz brezna, v katerega so jo pahnili,« je povedala režiserka dokumentarca Alexandra Dean.

Prav režiserka je bila tista, ki je Paris uspela opogumiti, da je ta končno spregovorila tudi o zlorabah in travmah iz preteklosti.

»Želela sem, da ljudje resnično ugledajo osebo, ki se skriva za zaščitnim paravanom umetno ustvarjene persone Paris Hilton.«

Paris, ki je za dokumentarec o svojih doživetjih prvič spregovorila javnost, po njegovi objavi pa govori praktično samo še o tem, je še povedala, da se ’končno počuti svobodno’, da zdaj nima več težave z nespečnostjo, pa tudi nočne more so izostale.

Njena izpoved je pozitivno vplivala tudi na partnerski odnos s podjetnikom Carterjem Reumom, nekoliko pa je tudi izpregla iz delovnih obveznosti.

»Začenja se novo poglavje mojega življenja,« naj bi še rekla.

To je Paris!

Dokumentarec si lahko ogledate spodaj:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.