Uredništvo | 6. 12. 2023, 11:04

Petra Kerčmar čustveno o Matjažu Tanku: "To vse pove o tem, kakšen človek je bil"

Petra Kerčmar še danes težko govori o smrti prijatelja Matjaža Tanka, a Urški Pirš je v podkastu Greenroom zaupala, po čem se ga najbolj spominja. 

Redkokoga izmed nas pred desetimi leti ni prizadelo slovo Matjaža Tanka. Če smo gledalci izgubili izjemno pronicljivega voditelja, ki smo ga z veseljem spremljali prek televizijskih ekranov, je Petra Kerčmar izgubila sovoditelja, mentorja in prijatelja. Da o tej neizmerni izgubi še danes težko govori, je priznala kolegici Urški Pirš v podkastu Greenroom. 

"Marec je bil, marec pred mojim rojstnim dnevom, ko smo se od njega poslovili. Je bilo pa zelo hudo še par mesecev prej. Midva z Janijem (Muhičem, op. a.) sva začela 11. novembra, on je potem marca naslednje leto odšel, nas je zapustil. Težko je bilo, težko govorim o tem, ampak midva sva bila res navezana," pripoveduje vidno ganjena.

Petra Kerčmar in Matjaž Tanko

Petra Kerčmar in Matjaž Tanko

POP TV

Spomni se njunega prvega srečanja po tem, ko je bilo znano, da bosta skupaj vodila oddajo. Prinesel ji je rožico in pravi, da je bil vedno džentelmen. "On je bil gospod, jaz pa sem bila ena malo še nadobudna, proti njemu čista amaterka," se spominja. Ko sta se prvič skupaj usedla za voditeljsko mizo ji je rekel, naj se sprosti, da bo vse OK, da je on tam. "To vse pove o tem, kakšen človek je bil," doda. 

Ne spreglejte:

Tako ona, kot tudi drugi novinarji, so kar vsrkovali njegovo znanje, ki je bilo zelo široko. Kar se pripovedovane besede tiče, je bil velik estet. "Točno je vedel, kako kaj naglasiti, kako kaj pripovedovati, kako stavek prebrati, kako se lotiti pripovedi," pripoveduje Kerčmarjeva. Prizna tudi, da se enega njegovega nasveta pa ne bo zmogla nikoli držati. 

Petra Kerčmar se z žarom v očeh spominja kolega Matjaža Tanka.

Petra Kerčmar se z žarom v očeh spominja kolega Matjaža Tanka.

Uredništvo

"Moram kar po pravici povedati – Matjaž me je učil, da moram enako prebrati, kdo je umrl, kot tudi eno novico - karikiram - o davkih. Da ne smem preveč izražati teh čustev. Ampak jaz ne morem. Ko so dobre novice, sem nasmejana, ko so slabše novice, sem resna, ko so tragične novice, sem še bolj resna in pokažem svoja čustva," prizna. 

Delo, pravi, jo spremlja vseskozi. Tudi doma, po oddajah razmišlja, kaj bi še lahko naredila bolje. Zjutraj, še preden odide v kopalnico, pregleda prve novice. "Novinar od jutra do večera, med počitnicami, podnevi in ponoči, vedoželjen moraš biti veš čas," je prepričana in prav to v novi vlogi predavateljice svetuje tudi mlajšim generacijam novinarjev.

Ko jo ob koncu pogovora kolegica Urška Pirš postavi pred izziv, kakšno novico bi najraje prebrala svojim gledalkam in gledalcem, ne razmišlja dolgo. "Spoštovane gledalke in gledalci, dobrodošli. Slovenija je vendarle postala druga Švica," odgovori simpatična voditeljica, ki je v podkastu z voditeljico spregovorila tudi o tem, da opravlja zanjo sanjski poklic, o sinu Aljažu in še marsičem.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete spodaj.

Za vas smo epizodo pripravili tudi z angleškimi podnapisi, ogledate si jo lahko na tej povezavi. Še naprej spremljajte Metropolitan.si, saj kmalu prihaja nov podkast Greenroom.

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret