A. Kl. | 21. 1. 2022, 09:23

"Žaljiv prikaz avtizma in boleče zgrešen" - Sia po ostrih kritikah filma v duševni stiski

Profimedia
"Žaljiv prikaz avtizma in boleče zgrešen" - Sia po ostrih kritikah filma v duševni stiski (foto: Profimedia)

46-letna pevka Sia, avtorica več popuspešnic, se je lani znašla pod plazom kritik, ko je vlogo avtističnega lika v svojem (izjemno neuspešnem) filmu Music namenila redni sodelavki, najstniški plesalki Maddie Ziegler.

Music, Siin režijski prvenec, je zgodba o razpečevalki mamil Zu - igra jo Kate Hudson -, ki po zdravljenju odvisnosti od mamil postane edina skrbnica svoje polsestre Music, avtistične najstnice, ki ne govori.

Avstralska pevka in režiserka se je odločila vlogo nameniti Maddie Ziegler, najstniški plesalki, ki je leta 2014 (takrat je imela komaj 12 let) zaslovela z nastopom v spotu za Siino uspešnico Chandelier, kasneje pa sta še večkrat sodelovali.

A hitro so se oglasili kritiki, saj so Sii številni očitali, da avtističnim posameznikom ni dala priložnosti, da bi povedali svojo zgodbo, nekateri borci za pravice oseb z oviranostjo so se zavzeli celo za prepoved filma.

Sia jim je vztrajno odgovarjala, da je skušala delati z avtistično igralko, ki ne govori, a se je dekle "počutilo neprijetno in pod stresom" zaradi zahtevnosti vloge.

Preberite še: Elon Musk (na Saturday Night Live) razkril, da ima Aspergerjev sindrom

Vztrajala je, da je bila zdaj 19-letna Ziegler prava za nalogo tudi zato, ker so prizori vključevali več zahtevnih plesnih koreografij.

Profimedia

Music so, tudi zaradi neprimernega prikaza avtizma in načinov zdravljenja te motnje, filmski kritiki raztrgali. Dobil je več zlatih malin: za najslabšo igralko (Hudson), najslabšo stransko igralko (Ziegler) in najslabšo režiserko (Sia).

"Žaljiv prikaz avtizma in boleče zgrešen, pravzaprav v vseh pogledih - Music je nečimrn projekt, ki kar kliče po zavrnitvi," je kritiški konsenz na portalu Rotten Tomatoes, kjer ima film povprečno oceno zgolj 3,6 od 10 točk.

Profimedia

Sia je zdaj, skoraj leto kasneje, povedala, da je imela zaradi negativnih odzivov na film hude duševne težave in da je razmišljala celo o samomoru, na dan so bojda spet prišle tudi njene težave z odvisnostjo.

Da se je izkopala iz črne luknje, pripisuje zasluge svoji slavni prijateljici, igralki Kathy Griffin, ki ji je Sia pomagala trenirati glas po zahtevni operaciji zaradi raka na pljučih.

Profimedia

Prav to dejstvo je Kathy uporabila, da je medijsko pozornost obrnila Sii v prid, po Hollywoodu je razširila glas o svoji "zvezdniški zdravnici". "Rešila mi je življenje," je v članku o Griffin v New York Timesu povedala Sia.

Kathy namreč razume, kako je biti v nemilosti javnosti: leta 2017 je komičarka sprožila velikansko ogorčenje, ko se je fotografirala z masko nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, prekrito s krvavo rdečim kečapom, v roki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.