Samo Rugelj: "5000 novih knjig letno je videti veliko za posameznika, ni pa to veliko za skupnost!"

Nepreslišano

30. 11. 2021, 12:24 | Scena | Piše: Mnenje

              Samo Rugelj (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik

Samo Rugelj

V luči ponovne prestvitve Slovenskega knjižnega sejma na virtualne platforme je novinar Slavko Jerič v podkastu Številke na RTV Slovenija gostil pisatelja in založnika dr. Samo Ruglja.

V omenjenem intervjuju je dr. Samo Rugelj, med drugim tudi avtor knjige o prihodnosti založništva Krčenje, razložil, kaj vse se 'skriva' za podatkom, da v Sloveniji v enem letu izide približno 5000 knjig. Nekateri namreč menijo, da je to preveč. Pa je res?

Takole je povedal:

"5000 je res približno pravilna številka. Pred desetletjem smo imeli tudi 6000 knjižnih naslovov, zdaj je to padlo, a poglejmo si strukturo knjig. Približno tisoč knjig so učbeniki, s katerimi se aktivno ukvarjajo štiri založbe. Sem štejemo tudi nove izdaje istih učbenikov in ponatise ter delovnih zvezkov. V Sloveniji je približno 1500–1600 različnih založnikov, ki so v enem letu izdali knjigo, sem štejemo tudi vse knjige v samozaložbi. Polovica teh izdaja le eno knjigo, še četrtina pa morda le dve knjigi. To so izdaje, ki jih bolj ali manj v knjigarnah ni, ker so to priložnostne izdaje, izdaje v samozaložbi, zborniki ob raznih priložnostih (neki gasilski zborniki ali podobno). Teh knjig niti ne vidimo, ko gremo v knjigarno. V Mladinski knjigi, kjer knjige prodaja večina založnikov, prodajo morda 2500 do 3000 knjig. Dva tisoč knjig torej ne pride niti v prodajo. Ne moremo reči, da so te knjige odveč, to so neke lokalne prodaje.

Lahko se osredinimo na knjižne naslove, ki izhajajo v okviru profesionalnih založb. Neka institucija je založba, če izda knjigo vsak mesec ali pa vsaj na dva meseca. Potem prvenstveno počneš najbrž nekaj drugega. Znotraj tega obstaja veliko specializiranih institucij, ki izdajajo knjige, ki jih spet ne vidite v knjigarnah. Založba Filozofske fakultete izda približno 100 knjig. Velike založbe izdajajo ogromno ponatisov. Svojčas je veljalo, da je Mladinska knjiga vsak drugi dan izdala en ponatis. Vse to je spet šteto v evidenco kot nova knjiga. Knjige lahko izidejo v trdi in mehki izdaji, kar se spet šteje kot nov izvod, torej kot dve knjigi. Vse to umetno napihuje končno številko.

Približno 15 let vsak teden za Vikend napišem recenzijo knjige, objavljenih je bilo tako več kot 700 kratkih recenzij. Skušam skrbeti, da imam vsak teden noviteto, to je eno merilo, drugo pa je, da je knjiga namenjena širšemu krogu bralcev, da ni preveč žanrska ali strokovna. V poletnih mesecih imam težave, saj težko dobim novo knjigo. 5000 je videti velika številka, vsaj za enega človeka, da pregleda vso produkcijo, za skupnost pa to ni veliko."

Vir: rtvslo

Morda vas bo zanimalo tudi: