[Talenti] De Liri: "Kadar naju kaj moti, sva druga do druge vedno iskreni."

Dialog

18. 12. 2021, 18:00 | Scena | Piše: Živa Avžner

              [Talenti] De Liri: "Kadar naju kaj moti, sva druga do druge vedno iskreni." (foto: Christian Fluher) Christian Fluher

Zala Kores in Julija Bratec Veleski ustvarjata pod umetniškim imenom De Liri. Julija igra harfo, ki jo slovenska javnost ni toliko navajena, Zala pa jo odlično dopolni s svojim prelepim glasom. Da bi lahko sodelovali, sta spoznali precej spontano, vendar čarobnost njunega sodelovanja ohranjata še sedaj.

M: Julija, od kod ljubezen do harfe?

V Otroštvu sem bila v osnovi pevka, vendar sem si želela zraven igrati tudi instrument, ob katerem bi lahko pela.

Najprej sem si želela igrati klavir, potem pa me je moja učiteljica glasbe spodbudila k temu, da bi igrala instrument, ki ga ne igra že vsak. Takrat sem začela s harfo in od takrat se ne ločiva.

Christian Fluher
M: Zaupaj nam, koliko tehta in ali je to najtežji instrument?

Tehta okoli 40 kilogramov in pravzaprav ne vem ali je po kilogramih najtežji instrument. Kar se tiče težavnosti igranja pa je tako kot vsak instrument, na začetku je težko, ampak več kot vadiš, lažje ti je.

M: Zala, kako ste začeli svojo glasbeno pot? Kdo vam je v navdih?

Odraščala sem v glasbeni družini, kjer je glasba del našega vsakdana. Najprej sem začela s petjem pri pevskem zboru v osnovni šoli, v 6. razredu pa sem začela peti pri pevskem zboru Carmina Slovenica. V srednji šoli sem nastopala v muzikalih English Student Teathra Druge gimnazije Maribor in imela sem tudi svoj band. Z Julijo sva pričeli kakšni dve leti po tem.

Moj navdih je zagotovo moja mami, saj je tudi sama glasbenica in tista, s katero sem ogromno prepela že v otroštvu ter je v meni spodbudila ljubezen do glasbe.

M: Katero pesem najraje izvajata skupaj?

Težko izbereva pesem, ki jo najraje izvajava, saj imava precej velik repertoar pesmi, ki jih igrava in vedno izbirava takšne, ki so nama všeč.

Lahko pa rečeva, da nama veliko pomeni pesem Pesek in dotik od skupine Tabu, saj je to pesem, ki sva jo prvič igrali skupaj.

M: Sta že imeli prepir, zaradi katerega se nekaj časa nista pogovarjali?

Ne, nikoli nisva imeli takšnega prepira. Trudiva se, da sva druga do druge iskreni in da si odkrito poveva, ko naju kaj moti, saj nobena od naju ni konfliktna oseba in se prepirom raje na primeren način izogneva.

Christian Fluher
M: Na plan je prišla tudi novica, da vaju ne druži samo prijateljstvo, ampak tudi ljubezen do Tima Kores. Zala, vi ste njegova sestra, Julija pa partnerka. Sta sodelovali že preden sta Julija in Tim postala par ali kasneje?

Poznava se že iz osnovne šole, saj sva skupaj peli pri pevskem zboru Carmina Slovenica in sva takrat bili najboljši prijateljici. Po koncu osnovne šole so se najine poti malo razšle, saj sva šli v različne srednje šole, kot duo pa sva se zopet združili kasneje.

M: Izredno zanimivo je dejstvo, da imata obe kar nekaj tatujev. Julija, vi pet, Zala pa kar osemnajst. Torej vaju druži tudi ljubezen do tatujev, ne samo do glasbe?

Ja, obe jih imava in vsaki imajo svoji tatuji določen pomen. Juliji imajo vsi njeni tatuji pomen, Zala pa ima tudi takšne, ki jih ima zgolj zato, ker so ji všeč.

Christian Fluher
M: Kaj vaju še sicer druži?

Zagotovo naju druži ljubezen do psov. Vsaka ima svojega, Julija ima celo dva. Zala ima 14 letno mešanko Loli, Julija pa dva 3 letna angleška hrta.

M: Menita, da ima slovenska glasbena scena visok potencial dobrih pesmi?

Misliva, da ima slovenska glasbena scena ogromno kvalitetnih glasbenikov, ki so premalo prepoznani. Mnogo je tudi takšnih, ki znajo pisati čudovita besedila in pesmi pretvoriti v krasno celoto in zdi se nama škoda, da se takšnim glasbenikom ne ponudi več možnosti.

Preberite še preostale Dialoge: [Talenti] Maša Ferme: "Umetnost z obročem in otroci so mi blizu, zato prihodnost vidim v trenerstvu."
Živa Avžner
novinarka