Mnenje | 24. 12. 2021, 13:02

Tone Kregar: "Nelagodje lahko človeka načenja tudi na nezavedni ravni!"

Daniel Novakovič/STA

Novinar Slavko Jerič je v oddaji Podkasti na MMC RTV Slovenija tokrat gostil zgodovinarja Toneta Kregarja, katerega prvi bend se je imenoval Kamena doba, trije člani te skupine pa danes sestavljajo glasbeno skupino Mi2.

Tone Kregar je v daljšem pogovoru med drugim spregovoril o tem, kako se je njegovo življenje spremenilo tekom pandemije:

"V primerjavi s številnimi ljudmi, ki so se soočali z izgubami in stiskami v teh dveh letih, bi bilo zelo nepošteno, če bi se pritoževal. To obdobje sem preživel relativno normalno. Seveda pa se tudi pri meni − kot minimalnemu delu družbe − odraža neka tesnoba in krč. Dlje, kot vse to traja in se razmere zaostrujejo, več je nelagodja. Vse to lahko načenja človeka tudi na nezavedni ravni."

Nato pa na vprašanje, ali se ljudje kot bitja prilagajanja včasih tudi preveč prilagajamo (torej na tesnobo), dodal še:

"Verjetno. Človek je precej prilagodljivo bitje, tako civilizacijsko kot evolucijsko. Morali smo se prilagoditi tudi na zoprne zadeve. Če so ljudje hoteli preživeti, so se morali prilagoditi tudi v skrajnejših razmerah, kot so vojne. Moje življenje se ni bistveno spremenilo, ker sem se trudil živeti normalno, ohranil sem ožji krog, ki tudi prej ni bil prav velik − socialni krog v okviru družine, prijateljev in benda. Mogoče je skrb vzbujajoče, da smo se na ravni celotne družbe hitro sprijaznili s spremenjenimi odnosi in pravili v družbi. Deloma je bilo to upravičeno in odgovorno, deloma pa smo skrb vzbujajoče hitro in preprosto sprejeli drugačno komunikacijo."

Vir: MMC RTV Slovenija

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.