L. P. | 8. 2. 2023, 09:26

Jerca Legan sklenila, da javno pove resnico o nekdanjem zakonu, polnem nasilja in varanja

Igor Zaplatil

Pol leta po ločitvi je Jerca Legan javnosti razkrila mračno resnico. V njenem zakonu so se dogajale zelo grde in mučne stvari … 

Publicistka in novinarka Jerca Legan je za revijo Jana razkrila mračne podrobnosti svojega dolgoletnega zakona z vladnim funkcionarjem Milanom Cviklom, s katerim sta se poročila leta 2009, rodila sta se jima dva sinova.
Na videz popoln zakon se je končal lansko leto, pol leta kasneje pa je Leganova razkrila, kaj vse se je dogajalo za zaprtimi vrati.

Na vprašanje novinarke Sonje Javornik, da se je zdelo, da živi sanjsko življenje in ali je bila to le predstava za javnost, je Leganova pojasnila: "Najina zgodba ni bila nikoli predstava za javnost, četudi se je o našem življenju tako med bivanjem v tujini kot doma veliko pisalo, saj sva oba javno izpostavljena. Idealizirana pripoved, ki se je slikala skozi medijske zapise o dosežkih in selitvah, je bila del realnosti, a hkrati maska za temačnejše ozadje, s katerim sem morala živeti. Ker sem bila vzgojena v pošteno, skromno in delavno dekle, ki je skozi življenje postajalo odporno proti marsičemu, očitno nisem zmogla prepoznati, da bi imel kdo z egocentričnostjo ter posesivnostjo slabe namene, zato sem negativne okoliščine trmasto filtrirala, ne da bi se postavila zase."

Osebni Arhiv Jerce Legan

Razkrila je, da se je zavoljo družine odrekla svojim sanjam in priložnostim, v zahvalo pa dobila grožnjo, da lahko z otrokoma pristane na cesti. Dejala je, da je bila desetletje tako rekoč odrezana od svojega sveta, "služila" je svojemu partnerju, na koncu pa bila razglašena za neukrotljivo in nesposobno.

"Vztrajati v takšnem toksičnem odnosu bi pomenilo: ali si nora ali boš pa znorela. Kruta spoznanja trinajst let pozneje bolijo, a hkrati hrabrijo, da je odslej z drugačno lestvico vrednot lahko samo lepše," je iskreno priznala za revijo Jana.

Omenila je moževe domnevne službene obveznosti, te so postajale pomembnejše od družine, sčasoma so prerasle v redke skupne trenutke, v katerih so prevladovali ukazovanje, kričanje, kritiziranje in žaljenje.

"Otroka sta se razvijala v samostojna in samosvoja fanta, potrebovala sta veliko potrpežljivosti in pogovorov, v najstniškem obdobju pa predvsem stabilnosti in varnosti ... Vse tisto, česar ob vedno pogostejših, nekontroliranih izpadih očetove agresije in ignorance nista več dobila. Napetosti med njimi so se poglabljale in ušle z vajeti vsakič, ko smo bili skupaj več kot nekaj ur. Vikendov in počitnic se spominjamo kot poskusov vojaškega discipliniranja in nenehne kregarije zaradi banalnosti," je povedala za omenjeno revijo.

Otroka sta se skrivala in bežala

"Včasih je prišlo do najhujšega, ko sta se otroka – v strahu pred zverinskim dretjem, grobim vlečenjem s kavča med gledanjem televizije, zaklepanjem pred vrata dnevne sobe in agresivnim lovljenjem po hiši – skrivala v kopalnici ali bežala pred švigajočim pasom v svoji sobici pod pisalno mizo. Prisluhniti otroškim željam in potrebam za očeta ni bilo relevantno, razlogov in vzrokov za razprtije, grožnje ter nestrpnost pa vedno več. Ob tem sem tako sebe kot otroka prepričevala in tolažila, da je očka zaradi naporne službe v stresu in da bo mimo, ko bo spet odšel. Tako je mimogrede minilo celo desetletje," je še razkrila Leganova in dodala, da je vztrajala v goreči želji, da bi za vsako ceno ohranila družino. 

Facebook/Jerca Legan

Po 15 letih se je odločila za ločitev, k temu so jo spodbudile tudi besede sinov, ki sta jo rotila, naj že nekaj ukrene, da ne želita več sedeti za isto mizo z očetom ali oditi z njim skupaj na izlet. Razkrila je, da je bila deležna javnega poniževanja, da zanič kuha, da je slabo videti, da ima nepomemben poklic …

"Ko iz tablice letijo žgečkljive fotografije in osladna sporočila z drugimi ženskami ... Ko v družinskem avtomobilu naletiš na sledi neznanega pudra, cenene vonjave in odpadle dolge svetle lase ..." je med drugim priznala za omenjeno revijo in sprevidela, da je konec, ko je ugotovila, da si njen bivši mož ni želel poiskati strokovne pomoči kljub temu, da je videl, da izgublja svoje domače.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.