A. R. | 22. 12. 2022, 20:00

Bernarda Žarn o pripravah na božič in kdo doma naredi najboljše božične jedi

Osebni arhiv Bernarde Žarn

S priljubljeno voditeljico smo poklepetali o njenem letošnjem božiču in kaj ji ta pomeni. Zaupala nam je marsikatero zanimivost, tudi, ali še vedno verjame v Božička.

Gledalci jo poznajo predvsem kot TV-voditeljico različnih razvedrilnih oddaj, od leta 2015 pa jo lahko ob nedeljah gledamo v tandemu z Jožetom Robežnikom, s katerim se odlično ujameta.

"Z Jožetom se marava in spoštujeva. Ne predstavljam si Nedeljskih popoldnevov brez njega. S svojimi iskrivimi, bistrimi in hitrimi mislimi mi je v velik navdih," je Bernarda Žarn povedala za Metropolitan.si in ob tem dodala, kakšne so prednosti in slabosti vodenja v paru.

"Če se s sovoditeljem tako dobro razumeš, kot se midva z Jožetom, je gotovo lepše in lažje voditi v tandemu; odgovornost in skrbi se razporedijo, če se komu kaj zareče, ga drugi lahko iz zagate povleče. No, vidite, kar rimati sem začela – to je dokaz, da je delati z Jožetom prava pesem (nasmeh). Če pa med sovoditeljema ni prave kemije in energije, zna biti tudi spotikajoče."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bernarda Žarn (@bernardazarn)

V pogovoru nam je simpatična voditeljica med drugim razkrila, kako se pripravlja na prihajajoče praznike, izvedeli pa boste tudi, ali je spretna v kuhinji.

Kako doživljate veseli december?

December imam rada, čeprav je zame precej delaven mesec. Poleg oddaj Nedeljsko popoldne pripravljamo tudi Božični večer na Televiziji Slovenija, a sem vesela in hvaležna za vsa srečanja z izjemnimi in dragocenimi ljudmi, s katerimi se družim pred kamerami in za njimi, ter njihove življenjske zgodbe, modrosti in iskrivosti.

Kakšne načrte imate za letošnji božič? Kaj boste počeli na božični večer in kako praznujete božič? Kaj vam pomeni?

Rada imam božične praznike, prinašajo upanje in spoznanje, da je luč vselej močnejša od teme. 24. decembra bom povezovala oddajo Božična noč, 25. decembra pa se zberemo razširjena družina pri starših in je veselo ter nekaj dni za tem tudi malo bolj debelo (nasmeh).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bernarda Žarn (@bernardazarn)

Imate doma za božič kakšne posebne običaje? Ste jih imeli kot otrok?

Jelko okrasimo in jaslice postavimo šele na "sveti večer" 24. decembra. Okraski in lučke na jelki pa so vseh barv in oblik – pisani, kot življenje. To in takšno tradicijo ohranjam tudi zdaj. V dneh pred božičem pa se Žarnice zberemo skupaj ob peki potice.

Kako spretni ste pri pripravi božične večerje? Kaj ne sme manjkati na mizi? Kdo vam pomaga v kuhinji?

K sreči je mama še živa in zdrava in je res izjemna kuharica ter srčna gostiteljica, zato nam večerjo pripravi ona. Jaz sem zadolžena za pomožna dela in točenje pijače (nasmeh).

Kaj je vaša specialiteta?

Zdaj, ko sva omenili mamo, se ne bi hvalila s svojimi specialitetami (nasmeh). Sama pripravljam bolj preproste jedi: zelenjavo, ribe, rižote ipd ... Ko pa imam čas, sem zelo rada v mamini bližini in se učim od nje priprave tradicionalnih slovenskih jedi. Starejša kot sem, več mi pomenijo in raje jih imam. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bernarda Žarn (@bernardazarn)

Vaš najlepši spomin na božič in zakaj prav ta?

Pri polnočni maši se je vselej srečal celoten kraj, tisti, ki so bili vsako nedeljo v cerkvi in tudi vsi drugi. Ta občutek povezanosti skupnosti me je vedno navdušil. Včasih smo se k polnočnici odpravili peš in če je bila pot ozaljšana s snegom, je bilo prav čarobno lepo.

Kakšen je za vas popoln božič?

Vsak božič, preživet z mirom in veseljem v srcu, je popoln.

Kdo vam je razkril, da Božiček ne obstaja?

Še vedno mislim, da obstaja (nasmeh). Z vsakim dobrim človekom nas na nek način obiščejo Božiček, Miklavž ali Dedek Mraz.

RTV Slovenija/Adrian Pregelj

Že tretje leto zapored boste vodili božično TV-oddajo. Nam lahko razkrijete kakšno podrobnost? 

Z urednikom Aleksandrom Radičem in celotno ekipo nas vodi želja, da bi bil naš skupen večer prijeten, srčen, topel. Zavedamo se, da je ta prazničen čas za marsikoga tudi poln stisk. Zato bomo skušali biti prijetna družba vernim in nevernim, posameznikom in družinam, gledalcem različnih starosti in zanimanj. Slišala sem, da so se že oglasili tudi Božičkovi pomočniki in povprašali za pot do našega studia. Upam, da se bomo vsi skupaj imeli lepo.

Bernarda Žarn in Neža Maurer s hčerko Evo Škofić Maurer

Bernarda Žarn in Neža Maurer s hčerko Evo Škofić Maurer

Osebni arhiv Bernarde Žarn

Se vam je pri snemanju božičnih oddaj kakšen trenutek posebej vtisnil v spomin (ganljiv, smešen ali neroden)?

S kolegico Marjano Grčman sva nekaj gostov obiskali pri njih doma. Obe sva bili ganjeni ob njihovih pripovedih. In kdaj sva se tudi iz srca nasmejali. Nežo Maurer pa smo s snemalcem Janom Vasiljevičem in režiserko Tino Novak obiskali v Domu starejših občanov Predvor. Tako lepo so nas sprejeli. In neverjetno, koliko veselja in ljubezni do življenja premore gospa Neža pri svojih 92 letih. 

Znani ste po tem, da v oddajah vedno navdušite v lepih outfitih, večernih kreacijah. Kdo skrbi za vašo podobo?

Predvsem stilistka Nina Jagodic in Lan Krebs sta zaslužna za mojo televizijsko podobo. In ja, že izbiramo oblačila za božično oddajo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bernarda Žarn (@bernardazarn)

Imate za letos kakšno posebno božično željo ali morda novoletno zaobljubo? Se je držite?

Stara mama se mi je zdela kar malo smešna, ko je govorila: "Da bi le bili živi, zdravi in imeli zdravo pamet." No, zdaj pa sem že v letih, ko to ponavljam za njo (nasmeh) in še dobre živce dodajam (nasmeh).

RTV Slovenija/Adrian Pregelj

Prijatelji vas kličejo Berni. Imate morda še kakšen vzdevek?

No, da sem Žarnica, tudi ni skrivnost. 

Kaj javnost ne ve o vas, pa si želite, da bi?

Prav nič več (nasmeh). Ker imajo duhovniki med prazniki največ dela, sem gospoda Martina Goloba obiskala že v tednu pred božičem, tudi pogovor z njim boste lahko videli v oddaji Božična noč, in oba sva se čudila, zakaj bi si kdo sploh želel biti znan in izpostavljen.

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan