Uredništvo | 28. 11. 2023, 13:31

Smeh na račun poslancev Svobode: kozmični dež parlamentarnih bizarnosti navdihnil ustvarjalce oddaje Kaj dogaja (VIDEO)

RTV/Posnetek zaslona

Čudaško dogajanje, ki smo mu bili priča v slovenskem parlamentu, med ljudmi še vedno močno odmeva.

Burno dogajanje v državnem zboru, ki smo mu bili priča v preteklem tednu, še vedno buri duhove. Dvom poslancev Gibanja Svoboda o glasovalnih napravah in njihove bizarne razlage, kaj bi lahko bil razlog za domnevno nepravilno delovanje naprav, pa tudi predlogi, kako rešiti nastalo zagato, so med Slovenci povzročile precej smeha.

RTV/Posnetek zaslona

Presenečeni odzivi poslancev Svobode

Mnogi so se na račun poslancev bolj ali manj upravičeno šalili na družbenih omrežjih, privoščili pa so si jih tudi v humoristični oddaji Kaj dogaja, kjer so Tilen Artač in ekipa predstavili zabavno predelavo uspešnice nekdanje najstniške pop skupine Foxy Teens Naj pada zdaj dež.

Do zapletov na seji državnega zbora je prišlo po tem, ko so poslanci glasovali o sprejetju amandmaja poslancev SDS in NSi glede 100-odstotne uskladitve socialnih transferjev z inflacijo, ki je bil sprejet s 35 glasovi za in 28 proti. Šlo je torej za sprejetje predloga, ki je bil dober za slovenske državljane.  

RTV/Posnetek zaslona

Ta rezultat pa se očitno ni ujemal z poprejšnjim dogovorom, ki so ga sklenili koalicijski poslanci, in sledili so presenečeni, skoraj panični odzivi. Razprava in predlogi so bili mestoma nadvse bizarni. Rezultat je očitno presenetil tudi predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki je sprva razglasila, da je bil amandma zavrnjen.

Opozicijski poslanci so se dodobra nasmejali

Panično iskanje razlogov za dobljen rezultat in nenavadni predlogi, ki so sledili, so že na sami seji povzročili nemalo smeha med opozicijskimi poslanci. Eno burnejših reakcij je na primer sprožila poslanka Svobode Lucija Tacer, ki je prišla na dan z na videz preprostim postopkovnim predlogom, da bi do konca seje glasovali z vstajanjem.

Med opozicijskimi poslanci je predlog naletel na salve smeha, zaradi česar je poslanki s pozivanjem k spoštljivosti na pomoč priskočila Klakočar Zupančičeva, medtem ko je Tacerjeva poskušala poslancem pojasniti, da tako glasujejo tudi "nekatere demokracije, ki imajo veliko starejšo tradicijo od naše".

A Tacerjeva je najbrž pozabila na dejstvo, da bi glasovanje z vstajanjem pomenilo tudi, da glasovi poslancev ne bi bili več anonimni. Ali pa je bil morda resničen namen takšnega predloga izvajanje pritiska na koalicijske poslance, ki se niso držali vnaprejšnjega dogovora o glasovanju?

Kozmični dež in glasovalne narave

Še bolj bizarna je bila razlaga nekdanjega novinarja Aleksandra Prosena Kralja, ki je domnevne tehnične težave poskušal pojasniti z morebitnim vplivom "kozmičnega dežja" na glasovalne naprave. Prosen Kralj je zatrdil, da je kozmični dež v neki evropski državi "dokazano povzročil napako v glasovanju, ko so vzporedno glasovali digitalno in tudi fizično". Katera država točno naj bi to bila, ni vedel povedati, zato je dal na razpolago tri možnosti: "Danska, Nizozemska ali Norveška." 

Nekaj podobnega se je leta 2003 sicer res zgodilo na parlamentarnih volitvah v Belgiji, kjer je eden od kandidatov od nikoder prejel več tisoč dodatnih glasov. Vendar pa je bil vpliv vesoljskega sevanja (in ne kozmičnega dežja, ki v astronomskem smislu pravzaprav niti ne obstaja) le eden od možnih razlogov, ki pa ni bil dokazan, piše N1.

Celotno situacijo so na izredno zabaven način predstavili v sobotni oddaji Kaj dogaja na prvem programu TV Slovenija, kjer so Tilen Artač in ekipa v družbi Gašperja Šantla odpeli skladbo z naslovom Kozmični dež s spevnim refrenom: "Zdaj kozmični dež povzročil je to, konec z anonimnostjo, saj iskreno nas zanima, kdo od naših je za opozicijo."