N.Z. | 25. 5. 2023, 15:11

IZ SRBIJE: Deklico so žalili, nihče je noče spremljati na maturantski ples, zdaj se je zanjo zavzela Seka Aleksić

profimedia

Po družbenih omrežjih je završalo in oglasili so se številni znani, ki želijo deklici pomagati. Med njimi sta bila tudi košarkar Vladimir Štimac in pevka Seka Aleksić.

Potem ko je učenka romskega porekla, ki obiskuje 8. razred Osnovne šole Petar Petrović Njegoš v srbskem Vrbasu sredi maja od učencev svojega razreda za 'darilo' prejela kos bakra, in jo je fant, ki bi jo moral spremljati na maturantski ples, zavrnil, so ji svoje spremstvo ponudili srbska pevka Seka Aleksić, srbska igralca Ammar Mešić in Stevan Piale ter srbski košarkar Vladimir Štimac.

Po poročanju srbskih medijev so omenjeni kos bakra deklici 'podarili' z besedami, "Vaši zagotovo zbirajo baker, zato prispevajmo", 8. aprila letos pa je prejela tudi posebno 'rojstnodevno čestitko'. Tistega dne je namreč do nje prišel dijak in ji čestital, deklica pa je temu oporekala, češ da tistega dne nima rojstnega dne. Zavrnil jo je z besedami: "Kaj se delaš noro, danes je dan Romov."

Mama deklice je za Novosti povedala, da njeno hčerko žalijo že vse od oktobra 2022, ko so ji učenci iz drugih razredov prvič omenili baker in jo zbadali, da je Ciganka.

Srečanje s starši

Dekličin oče, voznik tovornjaka, ki dela v Evropi, je prosil hčerinega razrednika, naj organizira sestanek s starši razreda, da bi tako morda lahko preprečili nadaljne zlorabe njegovega otroka.

Na sestanku se je mama dečka, ki je deklici prinesel kos bakrene žice, staršem deklice opravičila in zagotovila, da se to ne bo več ponovilo. Povsem drugače pa je bilo s staršem dečka, ki bi deklico moral spremljati na maturantski ples. Ta je obljubo namreč prelomil in se na ta račun neumestno šalil, da bi mu deklica gotovo ukradla kolo, če bi ga videla na ulici.

Oče tega dečka je na sestanku staršev povedal le, da 'sinu ne more nič'.

Dekličina mama je še povedala, da so se po sestanku žaljenja sicer prenehala, da pa so deklico izolirali in da se z njo druži le še en sošolec. 

Odzivi na družbenih omrežjih

Ko je zgodba prišla v medije, se je kot požar razširila po družbenih omrežjih.

Pevka Seka Aleksić se je na novico odzvala v nedeljo in na Twitterju zapisala, da bo ona postala dekličina spremljevalka.

"Diskriminacija ne sme biti del našega sveta! Vsak otrok, ne glede na narodnost, si zasluži, da se počuti ljubljenega. Naj vaša dejanja govorijo glasneje kot besede. Želim si, da bi bili družba, v kateri bi se vsi počutili sprejete in cenjene," je v sredo zapisala pevka na Twitterju.

Seka tudi ni bila edina, ki je bila pripravljena priskočiti na pomoč deklici iz Vrbasa.

Za spremljevalca so se deklici ponudili še košarkar Vladimir Štimac, ki je dejal, da želi deklici kupiti obleko in čevlje, s katerimi bi šla na ples, pa tudi srbska igralca Ammar Mešić in Stevan Piale