N.Z. | 16. 3. 2023, 13:30

Najkrajši IQ test na svetu: odgovori na ta 3 vprašanja razkrijejo, kako inteligentni ste

profimedia

Testi inteligenčnega kvocienta imajo samo en namen. Prek njihovih rezultatov se lahko primerjamo z drugimi ljudmi in ugotovimo, kako inteligentni (v povprečju) smo.

Da bi to izvedeli, pa ne potrebujemo nekaj ur reševanja zapletenih testov. Dovolj je najkrajši IQ test, ki ga poznamo kot The Cognitive Reflection Test (CRT), ki ga sestavljajo zgolj tri vprašanja. Da bi izvedeli, kako inteligentni ste, morate rešiti naslednje tri izzive (in hitreje kot vam to uspe, inteligentnejši ste).

Ta vprašanja so:

1. Lopar in palica staneta 110 evrov. Lopar stane 100 evrov več kot žogica. Koliko stane žogica?

2. Če pet strojev potrebuje pet minut, da izdela pet izdelkov, kako dolgo bi 100 strojev potrebovalo, da bi izdelalo 100 izdelkov?

3. V jezeru je otoček vodnih lilij. Vsak dan se ta otoček poveča za dvakrat. Potrebnih je 48 dni, da je celotno jezero prekrito z vodnimi lilijami. Koliko dni bi bilo potrebnih, da bi lilije prekrile polovico jezera?

Če ste odgovorili:

1. 10 evrov

2. 100 minut

3. 24 dni

… ste odgovorili napačno.

Pravilni odgovor se glasi:

1. Žogica stane 5 evrov.

Ponazorimo to z enačbo. Če je cena žogice X, lopar pa stane 100 evrov več (torej X+100), dobimo:

X + (X + 100) = 110

2X + 100 = 110

2X = 110 – 100

2X = 10

X = 5

 2. Potrebnih bi bilo 5 minut.

Če pet strojev naredi pet izdelkov v petih minutah, to pomeni, da en stroj naredi izdelek v petih minutah. In zato sto strojev naredi sto izdelkov takisto v petih minuta.

3. Lilije bi potrebovale 47 dni, da bi prekrile polovico jezera.

Če se otoček vodnih lilij vsak dan podvoji, bi to pomenilo, da je bilo na dan, preden so prekrile celotno jezero (48 dan), pokritega natančno polovico jezera (dan pred 48 dnem pa je 47 dan).

Kaj rezultat pomeni?

Raziskava je pokazala, da skoraj 3500 ljudi (ali 33 % vseh, ki so reševali) postreže s kar tremi napačnimi odgovori, 83 % vseh reševalcev pa se je zmotilo pri najmanj enem. 

In še to: raziskovalci so še ugotovili, da bi le 48 odstotkov študentov z univerze Massachusetts Institute of Technology (MIT je enako prestižna univerza kot Harvard), na vsa tri vprašanja odgovorila pravilno.

OPOMBA: prvo vprašanje smo si dovolili nekoliko prilagoditi slovenski javnosti. Namesto palica in žoga, ki skupaj staneta 1,10 evra, smo v našem primeru uporabili lopar in žogico, ki skupaj staneta 110 evrov. Izziv pa je seveda ostal isti. 


 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.