R. K. | 2. 8. 2022, 11:12

Nasmejali se boste do solz: TAKO so nekoč izdelovali znamenite avtomobile

Profimedia

Po družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek, na katerem delavec v tovarni trabantov z dletom in kladivom, pa tudi s pomočjo lastne noge, poskrbi za zadnje detajle. 

Osebni avto že dolgo ni več stvar, ki bi jo lahko z nekaj orodja popravil skoraj vsakdo, ampak se vse bolj spreminja v računalnik. Zato vas bo nostalgični posnetek, na katerem delavec v nekdanji tovarni trabantov uporablja za današnji čas zelo nenavadne delovne pristope, zagotovo dodobra nasmejal. Nastal je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja in nazorno prikazuje, kako so se nekoč lotevali popravila zadnjih detajlov.

Mlajše generacije se jih najbrž več ne spominjajo

Sloviti trabanti so bili majhni avtomobili iz nekdanje vzhodne Nemčije. Njihovo proizvodnjo so začeli leta 1957 in jih izdelovali vse do leta 1991. Proizvajalo jih je takratno državno podjetje VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau iz mesta Zwickau.

Prodajali so jih tudi v nekdanji Jugoslaviji, za to je skrbelo podjetje Interimpex iz Skopja.

Drobni avtomobil je med ljudmi kmalu dobil tudi različne vzdevke. Takšni so denimo 'kovček za beg' (Fluchtkoffer), 'dirkalni karton' (Rennpappe) ali saški porsche (Sachsenporsche).

Profimedia

'Finalizator' je očitno izklesal še zadnje podrobnosti

Posnetek, ki je leta 1988 nastal v proizvodnem obratu trabantov, prikazuje tovarniškega 'finalizatorja', ki je bil po prikazanem sodeč odgovoren za zadnje podrobnosti, preden so se avtomobili podali na nekdanje vzhodne trge. Kot je razvidno s posnetka, sta bili finalizatorjevi poglavitni orodji leseno dleto in kladivo.

Kadar je bilo treba, si je očitno lahko po lastni oceni pomagal tudi z lastno nogo ali drugim primernim delom telesa.

Izkušeni finalizator je lahko z veliko natančnostjo izklesal še zadnje nepravilnosti, ki bi utegnile poslabšati uporabniško izkušnjo. Preden je šel trabant iz tovarne, so bile po njegovi zaslugi vse krivine zglajene, deli avtomobila pa so se prilegali, kolikor je bilo mogoče natančno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.