I. D. | 30. 5. 2022, 21:00

Renesansa ali bolj sodobna umetnost – do kod sežejo vaše slaščičarske spretnosti?

Blythe Johnson/Rogelio Polesello/Blanton Museum of Art

Univerzitetni muzej umetnosti v Teksasu vsako leto organizira tekmovanje v pripravi tort po umetniških slikah. Kaj so spekli letošnji zmagovalci?

Tekmovanje so v Blantonovem muzeju ustanovili leta 2020, da bi lahko ljubitelji umetnosti na zabaven način poustvarili svoja najljubša dela iz muzejske zbirke. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Blanton Museum of Art (@blantonmuseum)

Ideja se je porodila urednici družnibeh medijev Lizabel Stelli ob začetku pandemije Covida-19, ko se je muzej za tri mesece zaprl. Opazila je, da so se v tem času mnogi sproščali s kuhanjem in peko slaščic in ideja je bila rojena.

Sodelujoči so tudi letos iskali navdih v Blantonovem digitalnem katalogu, prijavili pa so se lahko v eno od treh kategorij: pod 18, amaterji in profesionalci.

Fotografije svojih stvaritev so naložili na muzejski Instagram ali Facebook, 17. maja, na svetovni dan peke, pa se je začelo glasovanje.

V kategoriji pod 18 let je zmagala 15-letna Georgia Chido, ki je poustvarila tekstil venezuelskega umetnika Luisa Montiela.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Linda Chido (@lindachido)

Amatersko lovoriko je že drugič odnesla Blythe Johnson. Iz kataloga si je izbrala delo brez naslova njujorškega slikarja Maca Wellsa, namesto tlorisa pa je ustvarila biskvit, ki sliko nosi na obodu. Poleg borovnic in mandljev v njej sodelujeta še limonina krema in stepena smetana.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Blanton Museum of Art (@blantonmuseum)

Med profesionalci je največ ljudi očarala večdelna torta Hannah Erwin, ki je nastala na podlagi razglednic iz muzejske trgovinice.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by hc confections (@hc.confections)

Idejna vodja tekmovanja Stella meni, da „živimo v težkih časih, tudi politično, zato si je pomembno zapomniti, da si lahko privoščimo odmor – ne gre za to, da ignoriramo, kar se dogaja, ampak le za to, da si vzamemo čas za stvari, ki so nam blizu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.