N.Z. | 23. 11. 2022, 13:43

Resnica o majici z napisom ’Stay Woke’, ki se je Elonu Musku zdela tako smešna

profimedia

Elon Musk naj bi bil nadvse zaposlen z vodenjem Twitterja, a vedno znova najde čas za to, da se na račun taistega heca s čivki na Twitterju. Tokrat se mu je nadvse zabavna zdela najdba stare majice v eni od omar podjetja.

Direktor Tesle in novi lastnik družbenega omrežja je v omarah podjetja Twitter našel nekaj starih majic, na katerih piše ’stay woke’. Kar se mu je zdelo nadvse smešno.

»Tole sem našel v omarah na Twitterju,« je zapisal in dodal čustvenčka, ki se tako močno smeje, da mu tečejo solze.

Njegova objava je hitro dobila več kot 350.000 všečkov in Muska je nadvse zabavala njegova najdba.

Kakšna je resnična zgodovina teh majic?

Pri Indy 100 so razkrili, da izvirajo iz leta 2016, ko je Twitterju še poveljeval Jack Dorsey.

Ta je eno od teh majic nosil celo na predstavitvi programerske konference tistega leta. Prav ta konferenca se je izkazala za eno prelomnejših, hkrati pa je bila odziv na takratno pregreto politično klimo.

Kaj sploh pomeni biti 'woke'?

Termin ’woke’ (v prevodu: prebujen) je z nami sicer že desetletja in torej ni nek novodobni pojav. Biti ’woke’ dejansko pomeni, da se človek zaveda sveta okoli sebe. Onkraj luže pa je izraz postal razvpit tekom populističnega predsednikovanja Donalda Trumpa in odcepitve Britanije od Evropske unije, torej za časa kampanj za Brexit. Posredno so izraz povezovali tudi z velikimi protesti, med katerimi so bili odmevnejši protesti gibanja Black Lives Matter.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.