N. V. | 21. 11. 2022, 21:56

VIDEO: Morgan Freeman z nastopom v Katarju prizadel in razjezil oboževalce

Profimedia

Menijo, da bi se mogel človek, ki je zaigral v vlogi Nelsona Mandele, bolj kot marsikdo drug zavedati vpliva in pomembnosti tega, da se države z zatiralskim režimom izolira.

Igralec Morgan Freeman je s svojim nastopom na otvoritveni slovesnoti svetovnega prvenstva v nogometu v Katarju vzbudil jezne odzive. Številni pravijo, da je igralec naredil nekaj povsem nemoralnega in predvidevajo, da je od tega mastno zaslužil.

Kaj jih je zmotilo?

Medtem ko je v svojem govoru poudaril vrednote, kot sta enakopravnost in prijateljstvo, ne glede na kulturo, barvo kože, je bil po drugi strani deležen glasnih kritik na račun tega, da zgolj s svojim nastopom na prireditvi podpira državo, ki teh istih vrednot ne podpira – menijo, da je že s svojim prispevkom pomagal pri promociji države, ki ne spoštuje vrednot, ki jih je v govoru omenil.

Ljudi po svetu še vedno razburjajo novice o umrlih migrantih delavcih, ki so pomagali pri zidavi stadionov, ter družbena ureditev Katarja, kjer je homoseksualnost še vedno kazensko preganjana.

"Tukaj smo se zbrali kot eno veliko pleme, Zemlja pa je šotor, v katerem živimo. Nogomet poganja svet in združuje narode v ljubezni do te čudovite igre. To, kar združuje narode, združuje tudi skupnosti. Vsi imamo svojo zgodbo, povezano z nogometom in kako nas je ta povezala, prav tako ima ta dežela svojo edinstveno zgodbo," je v govoru povedal Freeman.

Zvezdnik je nastopal s katarskim vplivnežem Ghanimom al Muftahom, 20-letnim ambasadorjem svetovnega prvenstva, ki se je rodil s sindromom kavdalne regresije, ki zavira razvoj spodnje polovice telesa.

Pregled Twitterja: številne kritike

"Človek, ki je zaigral v vlogi Nelsona Mandele, ki se bolj kot marsikdo drug zaveda vpliva in pomembnosti izolacije države ter uspeha na terenu, da spremeni politiko te države, je res veliko razočaranje, da je Morgan Freeman sprejel denar in ponudil podporo zatiralskemu režimu," je le eden izmed komentarjev, ki so preplavili družbena omrežja.

Freeman se je v preteklosti rad predstavljal kot moralen človek. Zdaj je, kot kritično poudarjajo številni, sprejel krvavi katarski denar. "Upam, da je bil krvavi denar iz Katarja vreden tega, da si se prodal," se glasi zapis na Twitterju.

Zaokrožil je celo meme iz Simpsonovih, kjer lik nese torbo, polno denarja.

Kritizirajo tudi druge zvezdnike

Tudi David Beckham, ki spi na milijonih, je posodil svoj obraz prvenstvu v Katarju. Komik Joe Lycett je v sekljalniku za drevesa simbolično uničil 11.511 evrov, z gesto pa protestiral proti temu, da nekdanji nogometaš nastopa v vlogi ambasadorja, kar naj bi zvezdniku na bančni račun prineslo kar 10 milijonov evrov. Pozneje je priznal, da denar ni bil pravi.

Nekateri zvezdniki so zavzeli moralno držo

S Katarjem pa ni želela biti povezana pevka Dua Lipa, ki je zavrnila govorice, da bo nastopila na otvoritveni slovesnosti, poroča portal 24ur. Da je zavrnil enako priložnost, pa je potrdil tudi pevec Rod Stewart, katerega razlogi so bili moralni zadržki.

Za nastop se je kljub neodobravanju oboževalcev odločil Robbie Williams, ki pa je svojo odločitev za italijanski časopis La Repubblica povzel z besedami: "Ne odobravam nikakršnih kršenj človekovih pravic nikjer po svetu, a če bi nastopal samo v državah, kjer ne kršijo človekovih pravic, ne bi nastopal nikjer, niti v lastni kuhinji."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.