J. B. | 20. 11. 2022, 20:05

Otvoritev svetovnega prvenstva: milijoni dovolj za prihod velikega filmskega zvezdnika, ne pa tudi za prvo zmago Katarja

Profimedia/fotomontaža

V Katarju se je začel 22. mundial, ki so ga vsaj za zdaj v prvi vrsti zaznamovali takšni in drugačni incidenti. Na igrišču se je začelo z razočaranjem gostiteljev, ki so hitro spoznali, da se z denarjem vsega pač ne da kupiti.

Najbolj kontroverzno svetovno prvenstvo v zgodovini nogometa se je začelo. V državi, v kateri je prevroče, da bi turnir organizirali v sicer tradicionalnem poletnem terminu. V državi, ki je za organizacijo porabila več kot 200 milijard evrov (vsaj petnajstkrat več kot Rusija leta 2018).

V državi, v kateri so nedolžni delavci izgubljali življenja. V državi, v kateri premorejo bore malo spoštovanja do drugačnih. V državi, ki je z milijoni kupila skoraj vse. Razen dveh stvari: spoštovanja in športnega uspeha. Vse pač ni naprodaj. K sreči.

Profimedia

Na prvi tekmi 22. mundiala sta si nasproti stala Katar in Ekvador. Južnoameričani so povedli že po petih minutah. Toda oglasili so se iz sobe za VAR in zadetek razveljavili. "Se hecate?! To že ni bil prepovedan položaj! Komaj pet minut gledamo svetovno prvenstvo, pa se že dogajajo sumljive stvari," je bil ogorčen eden od nogometnih navdušencev na Twitterju. Čeprav je bila odločitev res sporna, tudi to Katarju ni pomagalo.

Profimedia

Kakor mu ni pomagal domneven poskus, da bi z milijoni podkupili kar osem reprezentantov Ekvadorja. Ekvadorci so raje zmagali. Na koncu so slavili z 2:0. Njihova zmaga bi lahko bila še višja. Katar je bil nebogljen. Nedorasel najboljšim reprezentancam na svetu.

Šejki so se držali za glave

Šejki na tribuni na pomembne, na katerih bodo v Katarju seveda točili pivo, če ga že za navadne smrtnike ne bo, so se držali za glave. V nejeveri. Vprašanje le, kaj se jim je mudilo po glavi. Ali zakaj je Katar tako slab. Ali zakaj so očitno podkupili premalo ljudi. Da so jih veliko, poudarjajo številni.

"To, da je Katar dobil organizacijo svetovnega prvenstva, je bila zelo, zelo slaba odločitev," je bil nedolgo tega kritičen nekdanji predsednik mednarodne nogometne organizacije Sepp Blatter. Pa tudi on ni ravno angel, tudi njega so ujeli s prsti v marmeladi ...

Profimedia

A je že tako, da se da z denarjem res kupiti veliko. Recimo tudi velikega filmskega zvezdnika, ki se je udeležil slavnostnega odprtja svetovnega prvenstva. Morgan Freeman se je v preteklosti rad predstavljal kot moralen človek, ki mu ni mar za človeštvo. Zdaj je sprejel ponudbo iz Katarja, zdaj je, kot kritično poudarjajo številni, sprejel krvavi katarski denar. Kakopak ni edini. Tudi David Beckham, ki spi na milijonih, je posodil svoj obraz prvenstvu v Katarju. In še kdo bi se našel.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIFA World Cup (@fifaworldcup)

Ni pa se našlo dovolj takšnih, ki bi si slavnostno odprtje ogledalo v živo. Na stadionu je bilo nemalo praznih sedežev, ki so samevali tudi med uvodno tekmo. A tudi na številnih tistih, ki so bili zasedeni, je bilo nemalo takšnih, ki so bili ob spremljanju slavnostne prireditve vse prej kot navdušeni. Sem in tja so se zaslišali glasni žvižgi, ki jih je med drugim pomagal preglasiti tudi južnokorejski glasbeni zvezdnik Jung Kook.

Vsaj nekaj pa je treba priznati: slavnostno odprtje, ki se ga je v skladu z napovedmi udeležil slovenski predsednik Uefe Aleksander Čeferin, je bilo spektakularno. No, ob toliko zapravljenih milijardah bi bilo že smešno, če bi bilo kakorkoli drugače.

Profimedia

Svetovno prvenstvo se bo v ponedeljek nadaljevalo s tekmami Anglija - Iran (14.00), Senegal - Nizozemska (17.00) in Združene države Amerike - Wales (20.00).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord