L. PA. | 6. 3. 2024, 13:05

"Kar naenkrat ne prepoznam več svojega obraza!": Dermatologinja razloži, kako se na obrazu kaže staranje

Profimedia

Obstajajo tri prelomnice v zgodnjem procesu staranja, ob katerih so ljudje pogosto nemalo presenečeni.

Nenehno samoopazovanje lastnega obraza in vseh njegovih lastnosti, ki je verjetno vsaj delno posledica "selfi" kulture, je povzročilo, da so postali uporabniki družbenih omrežij obsedeni s staranjem: oziroma bolje, preprečevanjem, da bi do tega prišlo.

Filtri, ki ti pokažejo, kako boš videti pri 75 letih, pa taki, ki te po drugi strani povsem pomladijo, objavljanje "nefiltriranega" obraza, analiziranje mest na obrazu, na katerih se bodo pojavile prve gubice, pa še in še.

Nedavno je na TikToku zaokrožila objava uporabnice @theskincarediarist, ki razlaga, kako se je, ko je bila stara 39 let, nekega jutra pogledala v ogledalo in se kar naenkrat ni več mogla prepoznati. "Čez noč sem se postarala," je priznala.

"Zato me, ko vam rečem, da se bo nenadna in dramatična postaranost zgodila tudi vam, poslušajte. To vam bodo potrdili tudi dermatologi. Priznam, da sem mislila, da mi bo staranje, ker sem Azijka, prihranjeno, vendar niti mi nismo imuni na staranje.

Če bi se lahko pogovorila z mlajšo različico sebe, bi ji torej povedala, naj redno uporablja retinol in sončno kremo, saj bo to dvoje vsaj pripomoglo k lepši in sijoči koži, naj ne zapravlja za drage torbice, temveč za obiske pri dermatologu in microneedling. Če bi jaz počela vse to, najbrž zdaj, pri 39., ne bi manično investirala v izdelke za nego kože in si želela, da bi to naredila veliko prej," še svetuje.

@shereeneidriss #stitch with @ Peaks of aging from a dermatologist #aging #antiaging #aginggracefully #agingwell #over40club #over30club #40s #dermatologist #shereeneidriss #dridriss @ShereeneIdriss ♬ original sound - ShereeneIdriss

Tri prelomnice v procesu staranja

Na objavo se je odzvala ameriška dermatologinja dr. Shereene Idriss, specializirana za obrazno estetiko in pomlajevanje, ki pravi, da je to na žalost res: obstajajo tri prelomnice v zgodnjem procesu staranja, ob katerih so ljudje, če staranja niso poskušali upočasniti že prej, pogosto nemalo presenečeni, saj se poteze na njihovem obrazu dejansko spremenijo skoraj čez noč. 

Do prve točke običajno pride že v poznih dvajsetih oziroma v začetku tridesetih. "Zaradi družbenih medijev in nenehne izpostavljenosti fotoaparatom smo tudi bolj pozorni na spremembe na koži," zaznava tudi ona.

"Nekje med 29. in 31. letom se običajno zgodi obdobje šestih mesecev, ko gledamo svoje fotografije in se nam nekaj ne zdi čisto v redu. Mislimo si, da nismo videti tako kot ponavadi, a ne moremo zares določiti, kaj je drugače," pojasnjuje.

Morda vas zanima tudi:

"Druga točka za belce, pri ostalih rasah je to malenkost drugače, nastopi nekje med 38. in 40. letom, ko kar naenkrat, v obdobju kakšnega meseca, opaziš viseč podbradek. Koža na tem območju enostavno ni več čvrsta."

Potem pa je tu še tretja prelomnica, ki se po njenih besedah lahko zgodi v začetku ali sredini štiridesetih. Ta je najbolj dramatična: nekega dne se zbudiš in naenkrat v ogledalu ne prepoznaš več svojega obraza.

"To je vzorec, ki ga pri svojem delu opazujem vsak dan," pravi dermatologinja, ki poudarja, da je seveda privilegij, da se naravno staramo, vendar pa je po njenem mnenju dobro, da smo na to pripravljeni.