27. 6. 2022, 09:35

Zaradi golote v predstavi kaznovali Marka Mandića

Matija Lukić/Pekinpah/Profimedia/fotomontaža

Slovenski gledališki zvezdnik je moral prekiniti izvajanje svojega 6-urnega performansa, ker je nekdo med predstavo poklical policijo.

Slovenskega gledališkega zvezdnika Marka Mandića so v Srajevu kaznovali, ker so bili med njegovim sobotnim 6-urnim performansom, ki se je odvil v sklopu mednarodnega festivala pred sarajevskim narodnim gledališčem, prikazani elementi golote.

Meščani so na prizorišče predstave poklicali policijo

Marko Mandić je v Sarajevu nastopal na povabilo mednarodnega umetniškega festivala Zvrk. Uprizoril je predstavo, poimenovano Skupaj, v kateri s soigralko Leo Jurišić preizprašujeta pomen partnerstva in ljubezni. Ker so v predstavo vključeni tudi elementi golote, naj bi izvedba šokirala nekatere meščane, ki so na kraj dogodka poklicali policijo, poroča slovenski portal N1

Predstavo so nato prekinili, ker ni bila prijavljena skladno z zakonom o javnem zbrianju, slovenski igralec pa je dobil kazen, ker naj bi kršil javni red in mir. Zaradi golote v Mandićevem umetniškem performansu so se nekateri pritoževali tudi na družbenih omrežjih.

Bobo

Zakaj predstava ni bila prijavljena, Mandiću ni znano

Igralec je za N1 pojasnil, da je bila predstava prekinjena, ko so bili prizori golote že mimo, policija pa je z vsemi vpletenimi ravnala korektno. Dejal je še, da razloga, zakaj niso bili izpeljani vsi postopki, ki bi jih morali organizatorji izpeljati za javni dogodek, ne pozna.

Ob tem se Mandiču, ki pravi, da je vsebina njegove predstave ljubezen, zdi čudno, "da imajo struje, ki najbolj propagirajo zvišanje natalitete, največ težav s telesnostjo." Kot je še dejal, omenjeni incident ne bo vplival na prikazovanje predstave v prihodnje in dodal, da je vsaka prestava "preizkušnja s publiko in z okolico, kjer se igra.”