22. 10. 2023, 07:13 | Vir: STA

Čas za osrednji del ljubljanskega maratona, temperature bodo idealne za tek

Bobo

Danes poteka osrednji del 27. ljubljanskega maratona.

V današnjem osrednjem delu 27. Volkswagen ljubljanskega maratona bosta na programu teka na 21 in 42 km, slednji bo štel tudi za slovensko prvenstvo, ki se bosta začela ob deveti uri. Dvajset minut pozneje bodo začeli še na 10 km. Cilj bo na Kongresnem trgu, start pa, kar je novost, na ploščadi Ajdovščina.

Napovedano je oblačno vreme, v času starta bo 12 stopinj Celzija, tudi okrog poldneva bo 15, 16 stopinj. Temperature bodo tako idealne za maraton, organizatorji pa upajo, da ne bo vetra. Le vlažnost zraka bo kar visoka, 85 odstotna.

Poleg starta je drugje kot prejšnja leta tudi sejem Tečem, na katerem je tudi prevzem štartnih številk. Tokrat so ga pripravili v zelenem ringu športne dvorane Stožice, kar po navedbah organizatorjev omogoča lažji dostop z avtomobilom neposredno z obvoznice. Na voljo bo dovolj parkirišč, organiziran pa bo tudi prevoz iz Stožic do starta v središču mesta.

Bobo

Vrhunski športniki

Na najdaljši razdalji, ki bo štela tudi za državno prvenstvo v maratonu, bodo nastopili le tekači, člani atletskih klubov. Teh je 38, med njimi sta favorita Rok Puhar in Neja Kršinar.

V slovenski prestolnici bo moč spremljati tudi vrhunske maratonce, med njimi bo tudi lanski zmagovalec Etiopijec Adihana Gebretsadik. Slavil je z drugim dosežkom proge v zgodovini tega tekmovanja (2:06:09). Njegov rojak Sisay Lemma Kasaye je leta 2018 z rekordom 2:04:58 ljubljanski maraton postavil ob bok najboljšim po doseženem času v svetovnem merilu.

Gabrijel Ambrožič, ki je zadolžen za elitni program, je dejal, da letos ne računajo na rekord proge. Pri ženskah ciljajo na čas 2:21, pri moških pa na 2:06:30.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol