M. M. | 11. 7. 2022, 15:48

Bernie Ecclestone utajil enormno vsoto denarja

Twitter/Race fans

Če bi "običajen" Slovenec imel toliko denarja, kot ga je nekdanji vodja Formule 1 utajil, bi si lahko povprečno plačo izplačeval več kot 33 tisoč mesecev.

Nekdanji šef kraljice motošporta Bernie Ecclestone je bil obtožen goljufije z lažnim predstavljanjem, je sporočilo državno tožilstvo. Po mnenju preiskovalcev 91-letni milijarder ni prijavil premoženja v tujini, ki naj bi bilo vredno več kot 470 milijonov evrov.

Simon York, direktor službe za preiskovanje goljufij britanskega davčnega urada (HMRC), je dejal, da so Ecclestona obsodili po zapleteni kriminalistični preiskavi službe za preiskovanje goljufij, ki so jo opravili po vsem svetu.

"Kazenska obtožba se nanaša na predvidene davčne obveznosti. Več kot 470 milijonov evrov sredstev iz tujine, ki so bila prikrita britanskemu davčnemu uradu."

"HMRC je na strani poštenih davkoplačevalcev in sprejeli bomo stroge ukrepe, kjer koli sumimo davčne goljufije. Naše sporočilo je jasno - nihče ni izven našega dosega," je dejal York. Zadeva bo na sodišču obravnavana 22. avgusta.

Ecclestonov dolgoletni nadzor nad formulo ena se je končal leta 2017, ko je odstopil z mesta izvršnega direktorja.

Opravičil se je za nesmisle

Nedavno se je opravičil, ker je rekel, da bi "prejel kroglo" za ruskega predsednika Vladimirja Putina in branil njegovo invazijo na Ukrajino.

Ecclestone je ruskega predsednika opisal kot "razumno" in "prvorazredno osebo", ki "verjame, da dela pravo stvar za Rusijo".

Kritiziral je tudi ukrajinskega voditelja Volodimirja Zelenskega, ker ni vložil dovolj truda, da bi dosegel svojega ruskega tekmeca.

"Mislim, da ljudje pogosto izrečejo stvari, ne da bi res premislili o tem. Verjetno sem storil enako in lahko razumem ljudi, ki mislijo, da zagovarjam to, kar je Putin storil v Ukrajini. Ne vidim, da bi kdo imel kaj od tega, in mislim, da bi se morali zbrati in doseči dogovor," je dejal Ecclestone misleč na voditelja Rusije in Ukrajine ter nadaljeval: "In žal mi je, če je karkoli, kar sem rekel, koga razburilo, ker zagotovo ni bilo namerno."

Namerno ali ne. Bi se opravičil za izrečene besede, če se javnost ne bi burno odzvala? 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord