15. 11. 2022, 09:37 | Vir: STA

Bodo Novaku Đokoviću vendarle dovolili vstopiti v Avstralijo?

Profimedia

Srbski teniški zvezdnik se je pred lanskoletnim turnirjem zapletel v spor z avstralskimi oblastmi, ki so menile, da necepljeni tenisač predstavlja preveliko tveganje za javno zdravje.

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković se bo lahko vrnil na odprto prvenstvo Avstralije, poročajo tamkajšnji mediji. Petintridesetletnemu Beograjčanu so namreč po virih blizu vlade razveljavili triletno prepoved vstopa v deželo tam spodaj in mu odobrili vizo za nastop na prvem grand slamu sezone.

Prvi turnir velike četverice se bo začel 16. januarja prihodnje leto, Đoković pa je devet od svojih 21 grand slamov osvojil prav v Melbournu.

Čeprav so avstralski mediji že nekaj časa pisali o takšnem razpletu, tamkajšnja vlada tega uradno še ni potrdila, a naj bi to storila kmalu in obenem Srbu odobrila vizo. Tuji mediji se pri tem opirajo na vire blizu avstralske vlade in poročajo, da o tem predstavniki oblasti še ne smejo javno spregovoriti.

Profimedia

Po majskih volitvah novi minister za imigracije Andrew Giles je po njihovih informacijah preklical odločitev svojega predhodnika Alexa Hawka, ki je na začetku leta posredoval pri preklicu vize, kasneje pa je to potrdil še tričlanski sodni senat.

Odmevno dogajanje na lanskoletnem prvenstvu

Đokoviću so vstop v državo prepovedali, ker je necepljen predstavljal preveliko tveganje za javno zdravje v Avstraliji. Tam so bili ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa v začetku leta zelo strogi, tudi javnost se je obrnila proti zvezdniku.

Srbski as je v Avstralijo prispel 5. januarja, tam pa so ga avstralski obmejni organi zadržali. Na prvi stopnji je sodišče ugodilo pritožbi srbskega igralca, da v Avstralijo vstopi kot zdravstvena izjema, kasneje pa so to po Hawkovem posredovanju razveljavili in igralca izgnali iz države.

V Avstraliji so letos julija odpravili omejitve glede obveznega cepljenja za tujce, ki prihajajo v deželo tam spodaj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.