M. M. | 29. 7. 2022, 16:20

Če si uspešen, si naš, če pa nisi, si pa tujec!

Profimedia

Vedno več je reprezentančnih ekip, ki jih sestavljajo tujci in športniki, rojeni v tujini. Kakšen odnos imajo klubi do njih? (Zakaj) je rasizem še vedno prisoten?

Letošnjo ekipo iger avstralske skupnosti Commonwealtha predstavlja 22 športnikov, ki so bili rojeni v tujini. Z začetkom iger v britanskem mestu Birmingham avstralski tekač Peter Bol v ekipo prinaša tako svoj rekordni tempo kot svež nov obraz.

Bol je del novega vala južnosudanskih avstralskih športnikov, ki spoznavajo, kaj pomeni biti "Avstralec". Bol je bil četrti na lanskih olimpijskih igrah v teku na 800 metrov in dosežek je naelektril športno avstralsko javnost.

"Odkar sem se preselil v Avstralijo, je moj cilj vedno bil sprejeti novo kulturo, a tudi Sudan je del moje zgodbe in to, kar sem, zato sprejemam oboje," je povedal Bol, ki se je rodil v Kartumu staršem iz Južnega Sudana.

Osemindvajsetletnik prav tako podira rekorde in je postavil nov moški rekord Avstralije in Oceanije na svoji na nedavnem mitingu diamantne lige v Parizu.

Širina avstralske javnosti

Letošnjo ekipo iger avstralske skupnosti Commonwealtha predstavlja 22 športnikov, rojenih v tujini, kar je raznolikost, za katero vodja avstralske ekipe Petria Thomas pravi, da "odseva širšo avstralsko javnost".

"Za ekipo letošnjih iger Commonwealtha smo imeli srečo, da smo lahko izbirali med velikim številom nadarjenih športnikov – nekateri so bili rojeni tukaj in nekateri niso, vsi pa zdaj Avstralijo imenujejo dom," je dejala.

Podpora avstralskih navijačev, ki je je bil vesel tudi Bol, ki je fotografijo delil na Twitterju. 

Medtem ko južnosudanski avstralski športniki morda zdaj predstavljajo svojo državo na nacionalni ravni, Avstralija ni bila vedno tako vključujoča do migrantov in beguncev.

Bela politika

Kljub zgodnejšim migracijam iz držav, vključno s Kitajsko in Afganistanom, je Avstralija leta 1901 izvajala zloglasno politiko "Bele Avstralije", ki je dejansko prepovedala migracije iz neevropskih držav in dajala prednost migrantom z britanskim poreklom.

Skupaj s politiko asimilacije s predsodki, usmerjeno proti avstralskim staroselcem, je politika prispevala k razvoju bele večine – do leta 1947 je bilo samo 2,7 odstotka prebivalstva rojenih zunaj Avstralije, Združenega kraljestva in Irske.

Politika se je končala šele sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko je Avstralija začela sprejemati begunce iz Vietnama, ki ga je razdejala vojna.

Avstralci zdaj prihajajo iz skoraj 200 različnih držav, pri čemer je popis leta 2021 pokazal, da je bilo skoraj 30 odstotkov prebivalstva rojenih v tujini.

Rasizem do nebelih ljudi kljub temu še vedno prevladuje, pri čemer poročilo iz leta 2022 ugotavlja, da je 43 odstotkov zaposlenih pripadnikov etničnih manjšin na delovnem mestu pogosto doživelo rasizem.

Profimedia

Še vedno prisoten rasizem

Večina Južnih Sudancev je začela prihajati v Avstralijo med letoma 2001 in 2006, večina pa je takrat prispela v okviru humanitarnega programa, ki ga je organizirala avstralska vlada kot odgovor na vojno, sušo in lakoto. 

Toda čeprav je ena najnovejših begunskih skupnosti v državi, niso bili vedno dobrodošli.

No, kljub temu Bol najde prostor za humor, saj je delil animacijo svetovne atletike, ki se je pošalila z njegovim priimkom - dodali so mu "onjeze", da je nastal popularen italijanski ragu. 

Med letoma 2016 in 2018 je množica medijskih poročil podžigala podobo južnosudanskih najstnikov kot članov tolpe, pri čemer je takratni minister za notranje zadeve Peter Dutton lažno izjavil, da se prebivalci Melbourna "bojijo hoditi v restavracije" zaradi strahu pred "nasiljem afriških tolp".

Če ne prikazujejo afriških Avstralcev kot kriminalcev, pa jih avstralski mediji označujejo kot begunce, ki so leta preživeli v taboriščih. Za Bola to ni veljalo. V Avstralijo se je izselil prek Egipta s humanitarnim vizumom.

"Vedno sem govoril, da bom sprejel, od koder koli prihajam, in če bo to begunsko taborišče, bom to sprejel kot del svoje zgodbe - a preprosto ni bilo."

Zaradi napačne navedbe je Bol celo napisal kolumno v zahodnoavstralskem časopisu, da bi pojasnil svoje ozadje. Toda drugi Avstralci iz Južnega Sudana pravijo, da je izkušnja z begunci del njihove migracijske zgodbe in da jo bodo sprejeli – tudi če ni popolna. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord