Š. T. | 9. 2. 2023, 11:22

Misteriozna srbska zdravnica 'kriva', da se je Novak Đoković veselil zmage v Avstraliji

Profimedia/Sportal Srbija/fotomontaža

V Melbourne je na igralčevo željo in vabilo dopotovala Marijana Kovačević, ki mu je pomagala pri okrevanju.

Novak Đoković je imel med nastopom na odprtem prvenstvu Avstralije težave precejšnje težave s poškodovano nogo (raztrganine na stegenski mišici). 

Očitno je bila pomoč uspešna, saj je Srb zmagal in osvojil že 22. lovoriko za turnirjih za grand slam. S tem se je izenačil z dosedanjim rekorderjem, Špancem Rafaelom Nadalom, ki ima v svoji zbirki enako število zmag na turnirjih velike četverice.

Tudi Nole je izpostavil vlogo zdravnice Marijane Kovačević v svojem zmagovalnem pohodu. "Hvaležen sem, da je prišla. Poizkušal sem veliko različnih načinov zdravljenja tukaj v Melbournu. Pomislili smo tudi na Marijano, ki je prepotovala pol sveta, da je prišla sem. Hvaležen sem za njene terapije in njeno delo in čutim koristi njenega dela," je dejal Đoković v izjavi za srbski časnik Novosti.

"Le člani moje ekipe in družine vedo, kako zahtevno obdobje je za nami. To je moja največja zmaga v karieri," je še poudaril Đoković.

Posebne metode zdravljenja

K zdravnici Marijani je v Beogradu hodilo na terapije veliko športnikov, predvsem nogometašev (med drugim Robin van Persie, Dejan Stanković, Diego Costa, Ronaldo), o njenih metodah pa je malo znanega. Nekaj ​​jih je za časnik Telegraf razkril zdravnik Nenad Dikić, ki je imel vpogled v njene načine zdravljenja.

"Gre za elektroforezo določenih snovi (to je metoda, s katero ločujejo, prepoznavajo in čistijo molekule DNK glede na njihovo velikost, op. p.), za katere ne vemo, kaj so, ker gre pravzaprav za skrivnost. Ta elektroforeza snovi poteka v magnetnem polju, kar je redna terapija. Vse te postopke je uporabljala na najboljših nogometaših, ki so bili večkrat testirani in vsi so bili čisti. Če bi torej uporabila kaj nedovoljenega, bi se to razkrilo," je dejal doktor Dikić.

Profimedia

Kdo je Marijana Kovačević?

Je diplomirana farmakologinja in je 10 let delala v več laboratorijih in farmacevtskih ustanovah, ukvarja se tudi s fizioterapijo. Pred 18 leti je v Beogradu odprla svojo ordinacijo, specializirano za zdravljenje poškodb, predvsem mišičnih.

Sama ne razkriva, kaj vsebuje substanca, ki jo vnašajo v telo športnikov, a tveganja za doping ni, vsi športniki, ki so bili testirani po zdravljenju, so bili negativni. Leta 2010 je bila Marijana del uradne delegacije srbske reprezentance, ki se je udeležila svetovnega nogometnega prvenstva.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol