R. K. | 9. 10. 2022, 11:01 | Vir: STA

Dobili smo novega svetovnega prvaka v formuli 1

Profimedia/fotomontaža

Srečnemu dirkaču je predčasni veliki met uspel povsem po naključju. Zaradi kazni, ki je doletela njegovega nasprotnika.

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v japonski Suzuki. Zaradi prekinitve in dežja so dirko začeli z več kot dveurno zamudo in dirkači so prevozili le 28 krogov. Verstappen pa je, zaradi naknadne kazni drugemu Charlesu Leclercu (Ferrari), že postal tudi svetovni prvak za sezono 2022.

Na skrajšani dirki - prevozili so le 28 krogov od načrtovanih 53 - je bil sicer na cilju za zmagovalcem Verstappnom drugi Monačan Charles Leclerc, tretji pa drugi Red Bullov dirkač Mehičan Sergio Perez. A vodstvo tekmovanja je nekaj minut zatem zaradi kršenja pravil, ker je skrajšal zadnji zavoj, kaznovalo Monačana s petsekundnim pribitkom, to pa je pomenilo, da je zdrsnil na tretje mesto.

Profimedia

Največ osvojenih naslovov si delita dva dirkača

To pa je bilo dovolj, da se je razlika med tekmecema v boju za naslov povečala in je Nizozemec že predčasno postal prvak. To je njegov drugi osvojeni naslov, prvega je osvojil v sezoni 2021. Naslov svetovnega prvaka sta sicer največkrat osvojila Nemec Michael Schumacher in Britanec Lewis Hamilton. Oba si delita po sedem osvojenih naslovov. Na tretjem mestu je Argentinec Juan Manuel Fangio, ki je svetovni prvak postal petkrat.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec