J. Z. | 11. 9. 2022, 20:00 | Vir: STA

(FOTO in VIDEO) Razočaranje na Poljskem: Slovencem žal ni uspel naskok na BRON na svetovnem prvenstvu

FIVB

Slovenski odbojkarji so se podali v boj za zgodovinsko uvrstitev na največjem tekmovanju, a nikakor jim ni uspelo pokazati tako dobrih predstav, kot so jih imeli v prvem delu prvenstva, ki je potekal v Sloveniji. Borili so se, a nasprotnik jih je spet porazil.

Slovenci so na tekmi za tretje mesto na svetovnem prvenstvu, ki ga gostita Poljska in Slovenija, v poljskih Katovicah izgubili proti Brazilcem z 1:3  (18, 18, -22, 18). Slovenski odbojkarji so se v boju za bron pomerili z močno reprezentanco, ki ima že tri zlate kolajne na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih. Čeprav so bili Brazilci favoriti in Slovenci proti njim še niso vknjižili zmage, se niso predali in se borili za točke. 

FIVB

Po izenačenem začetku prvega niza je Slovenija povedla, a po menjavi brazilskega organizatorja igre so prvi niz dobili Brazilci. Čeprav so Slovenci v začetku drugega seta še uspeli držati stik z Južnoameričani, pa enostavno niso bili tako dobri kot nasprotniki, zato so tudi drugi niz dobili Brazilci. Slovenci so zaostajali z 0:2 v nizih in 8:14 v tretjem, toda niso se hoteli predati in so tekmeca z osvojenim nizom in tudi vodstvom 4:0 v četrtem nizu prestrašili, a kakovost je bila vendarle na strani Brazilcev, ki so zasluženo zmagali.

Solze in razočaranje 

Reprezentant Tine Urnaut je po tekmi dejal, da sta gotovo prisotna jeza in razočaranje, a če bi jim nekdo ponudil četrto mesto pred začetkom svetovnega prvsenstva, bi ga gotovo sprejeli. "Super smo začeli četrti set, nato pa nismo bili dovolj konstantni. Bili smo precej boljši kot včeraj, a ne dovolj," je dejal. 

FIVB

Selektor Gheorghe Cretu pa je v solzah dejal, da je zelo ponosen, da je lahko vodil slovensko reprezentanco na tako pomembnem tekmovanju. "Morajo nadaljevati, morajo verjeti vase. Če bodo verjeli, je vse mogoče," je dodal. Na vprašanje, ali bo tudi v prihodnje vodil slovensko reprezentanco, pa je odgovoril, da še ni imel časa, da bi razmišljal o prihodnosti. 

Pred tekmo: na vse ali nič!

Po sobotnem porazu z Italijo je bilo poleg vprašanja o kakovosti Italije in slabši predstavi Slovenije, reprezentanti so po vrsti priznavali, da so si njihovi tekmeci zmago zaslužili, v ospredju tudi že razmišljanje o tekmi za medaljo. Za pripravo nanjo so imeli slovenski odbojkarji manj kot 24 ur časa, saj so sobotni polfinale končali šele ob 22.30.

FIVB

"Poskušali se bomo čim bolj regenerirati, se osredotočiti na to tretje mesto, se boriti kot ekipa. Če bomo to naredili, se ni bati, da bi ostali brez uspeha," je po tekmi z Italijo o naslednjem tekmecu povedal Jani Kovačič.

FIVB

“Za nas je bronasta kolajna kot zlato, zato motivacije ne manjka. Ne bomo se predali in naredili vse, da pridemo do naše prve kolajne na svetovnem prvenstvu,” je pred tekmo za bron dejal reprezentant Dejan Vinčić.

FIVB

Slovenci so na sobotni tekmi izgubili proti Italiji s 3:0 in tako izgubili možnost, da bi se pomerili za prvo mesto. Za to se bosta na Poljskem borili Italija in Poljska. Če zmagajo Poljaki, bo to zanje tretji zaporedni naslov svetovnih prvakov, medtem ko so ga Italijani nazadnje osvojili leta 1998. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord