17. 5. 2022, 13:19 | Vir: STA

Izjemen potapljaški podvig slovenskega tetraplegika

STA

V najglobljem bazenu s termalno vodo sta se naša potapljača spustila na zavidljivo globino. 

Slovenski tetraplegik Nino Batagelj je v bazenu Y40 v Padovi v Italiji, ki velja za najgloblji bazen s termalno vodo, kot prvi invalidni potapljač na svetu v šestih dneh v seriji dvanajstih potopov prek 40 metrov zbral skupno kilometer poti v globino in nazaj.

Med 10. in 16. majem je majhna skupina potapljačev in raziskovalcev, članov Mednarodne zveze za potapljanje invalidov IAHD Adriatic in Plavalnega kluba Slovenske Konjice, izvedla terensko študijo, je sporočil inštruktor potapljanja Branko Ravnak.

Zbiranje podatkov se je prelevilo v uspeh

Cilj študije ni bil zgolj kilometer dolg potop, temveč predvsem zbiranje podatkov za znanstveno študijo o vplivih okolja s povišano temperaturo na potapljače z motnjo termoregulacije, za kar je voda v bazenu Y40 v Italiji najprimernejša, saj znaša 34 stopinj Celzija.

Na videu, ki ga je objavil na Instagramu, se zabava med treningom v bazenu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nino Batagelj (@nino_batagelj)

Med, pred in po vsakem potopu je terenska ekipa merila različne funkcije obeh potapljačev - z Batageljem se je namreč potapljal tudi Ravnak - od ultrazvoka srca, telesne temperature jedra s pomočjo kapsule, ki sta jo pogoltnila potapljača, do merjenja porabe zraka in pulza v celotnem času potopa.

Objava v strokovnih in znanstvenih publikacijah

Vse podatke bodo posredovali v obdelavo Inštitutu za fiziologijo ljubljanske medicinske fakultete, kjer bo ekipa, ki jo vodi Žarko Finderle, temeljito preučila vse podatke in jih pripravila za objavo v različnih strokovnih in znanstvenih publikacijah. Z analizo bodo ugotavljali, kako varno je potapljanje oseb s tovrstno invalidnostjo v toplih morjih.

Slovensko ekipo v Italiji sta poleg Batagelja in Ravnaka sestavljali še zdravnica Urška Gajšek in medicinska sestra Andreja Lipuš.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord