STA | 5. 8. 2023, 20:52

Nov fantastičen uspeh Janje Garnbret; pometla s konkurenco in osvojila še sedmo zlato kolajno

Profimedia

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je osvojila še sedmo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih, tretjo v balvanskem plezanju. 

Prvenstva za 24-letno olimpijsko šampionko ni konec. Že v nedeljo se bo podala v boj za zlato odličje v težavnostnem plezanju, prihodnji teden pa jo čaka še lov na najvišja mesta v kombinaciji in olimpijsko normo.

Garnbret, olimpijska prvakinja iz Tokia 2021, je z odliko opravila četrtkove kvalifikacije v balvanskem plezanju. Kot edina je rešila vseh pet balvanskih problemov. V treh balvanih se je na njihove vrhove zavihtela v prvem poskusu. Najboljša je bila že v sredo v kvalifikacijah težavnosti, kot edina je namreč osvojila oba kvalifikacijska težavnostna vrhova.

Tudi v današnjem polfinalu brez znamenj slabosti

Polfinalistke so morale premagati štiri balvanske probleme in slovenska športna plezalka je v svojem slogu prav vse rešila v prvem poskusu za najboljši dosežek polfinala in mesto vodilne.

V svojem osmem finalu na svetovnih prvenstvih pa je znova pokazala svoje mojstrstvo. Kot edina je namreč z lahkoto v prvem poskusu premagala balvan za balvanom. Na koncu je prav vse štiri finalne balvanske probleme rešila v prvem poskusu. Srebro je pripadlo Francozinji Oriane Bertone, bron pa je osvojila Američanka Brooke Raboutou.

Korošica je s sedmimi naslovi svetovne prvakinje izboljšala svoj lastni rekord. V svoji zbirki ima s članskih svetovnih prvenstev še tri kolajne v težavnostnem plezanju, dve zlati in srebrno, ter dve zlati kolajni v kombinaciji.

"Zelo težko je povedati z besedami v tem trenutku, kakšni so moji občutki," je v prvi izjavi po finalu za Eurosport dejala Garnbret. "Če sem poštena do sebe, se nikoli ne bom navadila zmagovati, ker je tako zelo težko vzdrževati vrhunsko raven. Vsaka zmaga pomeni zame vse, vsaka zmaga je, kot da bi bila prva."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol