31. 12. 2023, 12:02 | Vir: STA

Janja Garnbret uvrščena na prestižni seznam: "Ona je še en dokaz talentiranosti majhne balkanske države"

Bobo

Zaradi naših izjemnih športnikov postaja Slovenija vse bolj prepoznavna. 

Srbski tenisač Novak Đoković in ameriška gimnastičarka Simone Biles sta bila v glasovanju španskega športnega medija Marca izbrana za najboljša športnika leta 2023. Neopaženi niso ostali dosežki najboljše športne plezalke na svetu Janje Garnbret, ki je zasedla deseto mesto.

Novak Đoković si je prvo mesto priboril s tremi naslovi na grand slamih - Avstralija, Roland Garros, US Open - in sedmim naslovom na finalu ATP v Torinu, Simona Biles pa s štirimi zlatimi medalji in srebrom na svetovnem prvenstvu v Antwerpnu.

Profimedia

Za Đokovićem so se zvrstili Max Verstappen (formula 1), Nikola Jokić (košarka), Jonas Vingegaard (kolesarstvo), Leon Marchand (plavanje), Noah Lyles (atletika), Daiki Hashimoto (gimnastika), Patrick Mahomes (ameriški nogomet), Marco Odermatt (smučanje) in Francesco Bagnaia (motociklizem).

"Šport v Sloveniji je tovarna genijev"

Pri dekletih je druga alpska smučarka Mikaela Shiffrin, tretja Faith Kipyegon (atletika), nato pa so zvrščene Iga Swiatek (tenis), Kaylee McKeown (plavanje), Darja Varfolomeev (ritmična gimnastika), Aja Wilson (košarka), Demi Vollering (kolesarstvo), Lisa Carrington (veslanje) in Janja Garnbret.

Uvrstitev najboljše slovenske športnice 2023 na prestižni seznam je Marca tako obrazložila: "Šport v Sloveniji je tovarna genijev in Janja Garnbret je še en dokaz talentiranosti majhne balkanske države. Garnbretova je pripravljena na ubranitev zlate medalje iz Tokia in srebra s svetovnega prvenstva v Švici."

Za najboljšo ekipo leta je Marca izbrala Manchester City pred Jumbo Vismo in južnoameriško reprezentanco v ragbiju, za največji športni podvig 2023 pa so razglasili svetovna rekorda v maratonu, ki sta ju postavila Kelvin Kiptum in Tigist Assefa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord