R. K. | 13. 7. 2022, 20:22 | Vir: STA

Pogačarju tokrat ni šlo po načrtih. Mu je uspelo obdržati rumeno majico?

Profimedia

Trenutno najboljši slovenski kolesar je na 11. etapi dirke po Franciji sprva uspešno odbijal napade tekmecev, nato pa se mu je zalomilo.

Danec Jonas Vingegaard je z zmago v 11. etapi kolesarske dirke po Franciji prevzel tudi rumeno majico vodilnega. Petindvajsetletni Danec je v vročini in na visoki nadmorski višini na trasi od Albertvilla do prelaza Granon izkoristil krizo slovenskega asa Tadeja Pogačarja, ki je v etapi zasedel sedmo mesto, a zaostal velikih 2:51 minute.

Pogačar sprva odbijal napade, a je nazadnje moral popustiti

Vingegaard (Jumbo-Visma) je bil že pred tem v etapi dobro razpoložen, ko sta z moštvenim kolegom Primožem Rogličem vseskozi napadala Pogačarja (UAE Team Emirates) na prelazu Telegraphe in Galibier, a je takrat dvakratni zmagovalec Toura še dobro odgovarjal na njegove napade.

Na Galibier je celo navijal močan ritem in se znebil večine tekmecev, ki so nato na spustu znova priključili in sestavili večjo skupino favoritov. Na prelazu Granon pa je imel pomoč Poljaka Rafala Majke, ki je narekoval močan ritem, se znebil večine kolesarjev, nato pa je okoli šest km pred ciljem Danec napadel, Pogačar pa mu ni mogel slediti. Obenem je popustil še v ritmu, zapadel v krizo, do konca pa so ga prehiteli še nekateri drugi tekmeci.

Profimedia

Vingegaard dosegel osmo zmago v karieri

Danec, lani drugouvrščeni na Touru, je imel pred na koncu drugouvrščenim v etapi, Kolumbijcem Nairom Quintano (Arkea Samsic), 59 sekund naskoka, tretji je bil Francoz Romain Bardet (Team DSM), ki je zaostal 1:10 minute. Pred Pogačarjem so ciljno črto prečkali tudi Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), Francoz David Gaudu (Groupama-FDJ) in še en Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers).

"Nisem pričakoval tega. To je neverjetno. Težko najdem besede ... Vseskozi sem sanjal, da bi dobil etapo na Touru, poleg tega pa sem zdaj vzel še rumeno majico," je v prvi izjavi za organizatorja po etapi dejal 25-letni Vingegaard. Zanj je bila to osma zmaga v karieri, od tega tretja letos in sploh prva na dirki po Franciji.

Profimedia

Pogačar v skupnem seštevku sedaj na tretjem mestu

V skupnem seštevku ima po novem 25-letni Danec 2:16 minute prednosti pred drugouvrščenim Bardetom, na tretje mesto pa je padel Pogačar, ki zaostaja 2:22 minute. Blizu, v manj kot minuti, so tudi kolesarji do sedmega mesta v skupnem seštevku. Nato pa zaostanek osmega, Rusa Aleksandra Vlasova (Bora-Hansgrohe), že naraste na več kot sedem minut in pol.

Roglič je na prelazu Telegraphe skupaj z moštvenim kolegom Vingegaardom še napadal Pogačarja, ki je večkrat ostal brez moštvenih kolegov, nato pa je na Galibieru, na najvišji točki letošnjega Toura (2642 m), tudi sam popustil in končal kot 20. v etapi z zaostankom 11 minut in pol.

Profimedia

Kako so se odrezali ostali slovenski kolesarji?

Ostali trije Slovenci so v cilj prišli več kot pol ure za zmagovalcem v večjih skupinah. Matej Mohorič in Jan Tratnik (oba Bahrain-Victorious) sta končala na 85. oz. 90. mestu, Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) pa je bil 136. V skupnem seštevku je Tratnik 82., Mohorič 84., Mezgec pa 113.

V četrtek bo na francoski državni praznik nova zahtevna etapa. Karavana bo v 12. etapi startala iz Briancona, na poti tako kot danes vnovič premagala sloviti prelaz Galibier, cilj pa bo na kultnem Alpe d'Huezu.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ