Uredništvo | 1. 9. 2023, 19:02

Plezalca Jernej in Julija Kruder pred velikim ljubljanskim spektaklom: "To je edino takšno tekmovanje na svetu!"

Sandi Fišer/fotomontaža

Bregovi in mostovi naše prestolnice bodo to soboto spet napolnjeni do zadnjega kotička, saj se bo nad Ljubljanico tudi letos odvijal plezalski spektakel Triglav the Rock Ljubljana.

Na atraktivni tekmi v plezanju nad Ljubljanico "Triglav the Rock Ljubljana" se lahko s tekmovalci iz svetovnega pokala (napake pa se kaznujejo s 6-metrskim padcem v vodo) pomerijo tudi ljubiteljski plezalci pomerijo. Pred sobotnim spektaklom smo poklepetali z očetom tega izziva, Jernejem Kruderjem, in njegovo sestro Julijo Kruder, ki bo branila naslov, letos pa navdušuje z odličnim plezanjem v svetovnem pokalu.

Vedno nasmejana brat in in sestra navdušujeta tudi s svojim stilom. Trenutno sta v "Barbie in Ken" fazi. "No, jaz sem bila od nekdaj v Barbie fazi, še preden so posneli film," se ob tej pripombi namuzne Julija ...

Zakaj je Triglav the Rock Ljubljana dogodek, ki ga kot gledalec ne smeš zamuditi? 

Jernej: Že zaradi atraktivnosti. To je prva beseda, ki mi pride na pamet in je kar taprava. Očitno je nekaj na njej tudi za tekmovalce, saj bodo letos z nami tudi trije svetovni prvaki, tekmovalci iz vse Evrope, eden celo iz Južne Amerike.

Sandi Fišer

Julija: To je edino takšno tekmovanje na svetu. Takega ni, pa tudi zelo podobnega ne poznava. V njem se meša vrhunsko plezanje in glasbeno-vizualno-akrobatski šov, to da se dogaja v centru Ljubljane pa še prispeva k atraktivnosti. Zato ne preseneča, da so bregovi in mostovi vsako leto ob večerni tekmi napolnjeni do zadnjega kotička, vedno pa je zabavno tudi za oboževalce. Letos boste tam lahko plezali in se zabavali od treh, finale pa se začne ob polosmih.

Športno plezanje je zadnja leta tudi v Sloveniji eden najhitreje rastočih športov. Veliko ljudi vseh profilov in starosti se z njim ukvarjajo ljubiteljsko. 

Julija: Jaz sem tudi učiteljica plezanja in lahko potrdim, da je plezanje zelo priljubljen šport. Vsak september se začne vpisovanje novih skupin in vsako leto je vpis večji. Imamo veliko ljudi, ki čakajo na vrsto, da se lahko vpišejo v naše vodene vadbe. In ko zdaj srečam na ulici koga ali pa se predstavim in rečem, da plezam, vsi povejo, da poznajo nekoga, ki pleza, če niso tudi sami plezalci ali pa so vsaj poizkusili. To se je v zadnjih letih zelo spremenilo.

Nik Bertoncelj

Zakaj je plezanje postalo tako privlačno? Zagotovo ni kriva le Janja Garnbret in drugi uspešni plezalci, nekaj je na samem plezanju.

Julija: V zadnjih letih so ga ljudje končno spoznali v pravem pomenu. Prej so ga vedno malo zamešali s kakim alpinizmom, zdelo se jim je nevarno in zahtevno – pa v resnici sploh ni, ker se lahko zahtevnost prilagaja vsakemu posamezniku in njegovim sposobnostim v telovadnicah pa se pleza nad blazinami in varovali.

Jernej: Plezanje je super šport, ker pri njem dela celo telo in večini, ki enkrat poizkusi, je vsaj všeč, če se ga že ne loti resneje. Ko prideš po plezanju domov, si razgiban in utrujen od glave do pet.

Julija: To je dobra fizična aktivnost, jaz vsekakor bolj priporočam plezanje kot fitnes, ker dela celo telo, zraven pa še možgani, ker pri premagovanju smeri rešuješ probleme.

Sandi Fišer

Kakšen je pravi način, da se lotiš plezanja kot nekdo, ki bi rad poizkusil? 

Julija: Najlažje je, da greš v prvi prvi balvanski oziroma plezalni center, ki jih je v Sloveniji zdaj že zelo veliko in še kar se odpirajo novi. Prideš tja, vzameš športno opremo, ki se jo da tudi sposoditi. V začetku tudi čevlje za plezanje. Če nimaš prijatelja, da ti pokaže in svetuje, greš lahko tja tudi sam in poiščeš trenerja. V balvanskem centru se bo vedno našel nekdo, ki ti bo pokazal osnove. Lahko pa se vpišeš na vodeno vadbo in te naučimo plezati organizirano v skupini.