1. 9. 2023, 13:07 | Vir: STA

Tega ne smete zamuditi: bliža se plezalski spektakel nad Ljubljanico

Facebook/Triglav The Rock Ljubljana

Napake se bodo kaznovale s padcem v vodo.

Po uspešno izpeljanem dogodku v odbojki na vodi bo Ljubljanica znova postregla s prav posebnim spektaklom v plezanju. V soboto bo ploščad, ki bo visela v zraku nad Ljubljanico, prizorišče revijalnega tekmovanja, Triglav The Rock Ljubljana, v katerem se bodo v vzdržljivosti merili športni plezalci in plezalke.

Na posebni plezalni steni, postavljeni nad Ljubljanico, bosta hkrati tekmovala po dva tekmovalca. Zmagovalec bo tisti, ki bo prvi priplezal do zadnjega oprimka. Plezalo se bo le z rokami, uporaba nog ne bo dovoljena.

V tekmovalnem športnem plezanju se pleza na navpičnih stenah. Tukaj pa je stena vodoravna, postavljena vzporedno z gladino Ljubljanice. To bo pomenilo, da bo vsak zgrešeni oprimek kaznovan s padcem v vodo.

Spremljajte ta spektakularen dogodek

Središče dogajanja bo Novi trg v središču Ljubljane, reka Ljubljanica in obrežje na obeh straneh reke. Kvalifikacije se bodo začele ob 17.30, začetek finalnih obračunov pa bo ob 19.30. Tekmovanje bo pospremil tudi glasbeni, cirkuški in vizualni šov z akrobatskim nastopom dua Kamikazet.

V Ljubljano prihajajo svetovni prvak na balvanih Mickael Mawem iz Francije, v ospredju domače vrste pa bo mlada Sara Čopar, ki je v Seulu v Južni Koreji pred kratkim postala mladinska svetovna prvakinja v težavnosti in mladinska svetovna podprvakinja na balvanih v konkurenci do 20 let.

Tekmovanje poteka v organizaciji agencije Extrem, ki stoji za dogodki, kot sta odbojka na vodi in odbito na Ljubljanici, na kateri so udeleženci tekmovali v najboljših trikih in najvišjih skokih na trampolinih. Prav tako je njihova zamisel o vsakoletnem tekmovanju s kolesi znamke pony na Vršič.

Ideje za dogodek se je spomnil Celjan

Za zamislijo o tekmovanju, na katerem se pleza le z rokami na viseči ploščadi, pa stoji veteran balvanskega plezanja Jernej Kruder. Celjan se je tekmovanja domislil med premagovanjem morskih previsov na Majorki.

"V tem izzivu so združene številne prvine, od plezanja nad vodo, do balvanskega, težavnostnega in hitrostnega plezanja, pleza se le z rokami, ena na ena na izpadanje, kar je zelo atraktivno tudi za gledalce, sploh ker se napake kaznujejo s padcem v vodo," je pred ljubljanskim dogodkom dejal Kruder.

Gre za sedmo izvedbo tekmovanja v športnem plezanju z imenom Triglav The Rock, tretjič po vrsti pa se bodo najboljši v finalnem delu tega revialnega tekmovanja merili nad Ljubljanico.

Kdo so glavni favoriti?

Zmagovalca lanske šeste izvedbe sta bila Julija Kruder v ženski in Čeh Martin Stranik v moški konkurenci, smo poročali. Najboljša in najbolj vztrajna sta bila v "ročkanju" na "horizontalni steni", ki je bila na spodnji strani tekmovalne ploščadi. Ta je bila dvignjena nad vodno gladino, obešena na jeklene vrvi, ki jih je držala v zraku velikanska hidravlična dvižna roka avto-dvigala.

V premiernem mokrem izzivu pred dvema letoma je Vita Lukan za las premagala kolegico in olimpijko Mio Krampl, Jernej Kruder pa je slavil po tem, ko je na enem od oprimkov spodrsnilo reprezentantu Anžetu Peharcu.

Z Ljubljano dogajanja v športnem plezanju še ne bo konec. Konec prihodnjega tedna, 8. in 9. septembra, bo Koper gostil tekmo svetovnega pokala v težavnosti, na kateri se bo predstavila tudi Janja Garnbret, ki je avgusta v Bernu osvojila zlati kolajni na balvanih in v olimpijski kombinaciji ter srebrno medaljo v težavnosti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol