M. M. | 18. 7. 2022, 10:55

Kaj se dogaja s Primožem Rogličem in kaj ga čaka v prihodnosti?

Twitter/TOI sports

Pred dnevi smo izvedeli, da ne bo začel 15. etape Dirke po Franciji, saj se odločil za odstop, da bi lahko okreval po poškodbah, ki jih je utrpel v 5. etapi na tlakovcih Pariz-Roubaix. 

"Vsakič, ko je prišel v avtobus, smo ga videli, kako zelo trpi in ni bilo lepo videti stanja takega velikega šampiona," je športni direktor Jumbo-Visma Frans Maassen pojasnil, zakaj je Primož Roglič odstopil z Dirke po Franciji že pred 15. etapo. 

Roglič se je po nesreči na 5. etapi odločil, da odstopi od dirke pred 15. etapo, "da bi omogočil, da se poškodbe zacelijo". Maassen je opisal težave, ki jih je imel Roglič, in namignil, da je odločitev prišla od zgoraj in ne od samega kolesarja. 

"Mislim, da Primož ni zadovoljen z odločitvijo, pa tudi ekipa ne. Težko je, vendar smo se na avtobusu pogovarjali in morala je bila visoka," je dejal Maassen. 

"Lani smo skrbeli izključno za kolesarje in še vedno smo bili ena najboljših ekip. Prepričani smo, da lahko še vedno dosežemo visoko raven. Smo motivirani."

"Zdi se mi zelo čudno," je Rogličevo odločitev, da zapusti Tour, komentiral njegov moštveni kolega Jonas Vingegaard, ki trenutno nosi rumeno majico tudi po zaslugi podpore Slovenca.

Ni se zavedal resnosti poškodb

Roglič je močno trčil, ko je balo sena na cesto premaknilo motorno kolo. Izpahnil si je ramo, jo namestil nazaj in nato 30 kilometrov lovil druge kolesarje, a izgubil dve minuti proti svojim tekmecem v skupnem seštevku.

Primož si je izpahnjeno ramo nastavil tako, da je uporabil gledalčev stol, da je našel pravi položaj, da je ramo namestil nazaj na svoje mesto. 

Vendar se zdi, da poškodbe, ki jih je utrpel na začetku dirke, terjajo svoj davek, saj Maassen celo nakazuje, da je Roglič dejansko podcenjeval resnost svojega stanja.

"Ja, mislim, da," je rekel Massen. "Vsakič, ko je prišel v avtobus, si ga videl, kako zelo trpi, in ni bilo lepo videti takega velikega šampiona, tako vstopati v avtobus po etapi."

"V eni izmed etap je Primož izpadel v skupini, in pomislil sem, da je morda malo pomirjen. Toda kasneje mi je povedal, da je bil res utrujen in da se ne počuti dobro ter ves dan zelo trpi," je dodal Maassen.

"Vsak udarec pedala je kot nož v hrbet," je Roglič opisal, kako se bori z bolečino. 

"Ponosen sem na svoj prispevek k trenutni lestvici in verjamem, da bo ekipa uresničila naše rumeno-zelene ambicije. Hvala vsem za veliko podporo," je v kratkem sporočilu dejal Roglič.

Kaj ga čaka v prihodnje?

Rogliču že drugo leto zapored ni uspelo končati Dirke po Franciji. Lani je padel na začetku dirke in na koncu odstopil po 8. etapi v Tignesu.

Roglič je okreval in zmagal v kronometru na olimpijskih igrah v Tokiu ter na tretji zaporedni Vuelti v Španiji. Pričakuje se, da bo znova vodil Jumbo-Vismo na zadnjem Grand Touru sezone.

Na vprašanje, ali bi bil Roglič pripravljen nastopiti na avgustovski Vuelti, je Maassen odgovoril neobvezujoče: "Običajno da, vendar je zdaj prezgodaj za to odločitev. Najprej mora okrevati, nato pa z njim naredimo nov načrt."

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel