10. 5. 2022, 11:04

Kdaj, če sploh kdaj, bodo transspolne športnice tekmovale brez obtoževanj?

Profimedia

Britanske športnice, med katerimi so tudi olimpijke, menijo, da bi bilo treba športnikom dovoliti tekmovati le v kategoriji svojega biološkega spola.

Razprava se osredotoča na ravnovesje vključenosti, športne pravičnosti in varnosti v ženskem športu. Ali lahko trans ženske tekmujejo v ženskih kategorijah, ne da bi jim njihov biološki spol dal nepošteno prednost ali predstavljal grožnjo poškodb drugim tekmovalkam.

Mnogi trdijo, da transspolne ženske ne bi smele tekmovati v elitnem ženskem športu zaradi zaznanih prednosti, ki jih ohranijo, drugi pa trdijo, da bi moral biti šport bolj vključujoč.

V zadnjih mesecih je razprava presegla šport in je pritegnila komentarje britanskega premierja Borisa Johnsona, ki ne verjame, da bi transspolne ženske morale tekmovati na ženskih športnih prireditvah.

Nekatere so se odločile spregovoriti o tem

Najbližji so jim odsvetovali govorjenje o tem, a menile so, da se morajo postaviti zase. 

"Verjamem, da je treba šport ohraniti v kategorijah spola," je dejala atletinja A. "Le tako ostane pošteno. Kategorije niso za spolno identiteto. Kategorije so za spol in razliko med obema spoloma."

Športnica B je dodala: "Tekmovanje mora biti pošteno; smiselno je, če je pošteno. Celoten smisel tekmovanja je ustvariti poštene in enake pogoje in edini način za to je, da imamo žensko in moško odprto kategorijo, kjer lahko tekmujejo trans ženske in so enaki konkurenčni pogoji. Ženski šport moramo zaščititi."

Razprava o transspolnih športnikih se je nedavno osredotočila na primer transspolne kolesarke Emily Bridges.

Transspolne ženske ne bodo prevzele športa

"To dejansko izključuje več žensk iz športa in počasi se bo obrnilo, tako da ne bomo več imeli ženske kategorije, ampak jo bodo prevzele le trans ženske, ki so biološko moški," je dejala ena izmed vprašanih. 

Temu pa oporeka športna znanstvenica Joanna Harper, ki je tudi sama transspolna. Povedala je, da "trans ženske nikoli ne bodo prevzele ženskega športa".

"Ameriška NCAA (Nacionalna univerzitetna atletska zveza), kjer letno tekmuje več kot 200 tisoč žensk, je leta 2011 dovolila tekmovanje trans ženskam na podlagi hormonske terapije. Torej 11 let po tem, ko so začela veljati ta pravila, ki temeljijo na hormonski terapiji, trans ženske niso prevzele športa v ZDA. Še vedno so premalo zastopane, saj trans ženske predstavljajo le 0,5-1 % populacije v NCAA."

Joanna Harper razpravlja o spremembi smernic za trans osebe, ki tekmujejo v športu: "Ko so trans ženske podvržene hormonski terapiji in ne operaciji, je po mojem mnenju in po mnenju večine ljudi, ki se ukvarjajo s športom, razumno dovoliti, da trans ženske tekmujejo."

Za mnoge pa je to politično vprašanje. Takšenje bil predvolilni oglas Butcha Millerja, kandidata za namestnika guvernerja ameriške zvezne države Georgie.

"Z razlogom se imenuje dekliški šport - ker je za dekleta. Če se strinjate, da je narobe, da "transspolni" fantje tekmujejo v dekliškem športu, potem želim vaš glas!" je zapisal ob videu.

Športnice niso za to, da bi tekmovale s transspolnimi ženskami

Obe športnici pravita, da so transspolne športnice dobrodošle v elitnem športu in ne želita, da bi jih kdorkoli odvrnil od sodelovanja na kateri koli ravni, dodajata pa, da je med drugimi športnicami splošno prepričanje, da transspolne ženske ne bi smele tekmovati v ženskem športu.

"Pravzaprav še nisem govorila z drugimi športniki, ki se ne počutijo tako, kot se počutim jaz," je dejala atletinja A. "Vsaka športnica, s katero sem govorila, se boji spregovoriti."

Aprila je pismo, ki ga je podpisala skupina elitnih kolesark, vključno z upokojenimi olimpijkami, znanstvenicami in raziskovalkami, pozvala UCI (mednarodno kolesarsko zvezo), naj prekliče svoja pravila glede sodelovanja transspolnih športnic in ravni testosterona ter izvaja merila za upravičenost žensk "na podlagi bioloških značilnosti žensk".

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ