24. 6. 2022, 10:22

Magični šport iz knjig o Harryju Potterju tudi pri nas

Honeybadger Quidditch Pictures

Gre za igro, ki je nastala v domišljiji pisateljice J. K. Rowling. Med ljubitelji romanov in filmov pa je postala tako priljubljena, da so jo preselili na trdna tla. A kako jo lahko ljudje brez čarobnih moči sploh igrajo?

Quidditch lahko igrate tudi, če niste čarovniki. Priljubljen šport iz čarobnega sveta Harryja Potterja zdaj prihaja v Maribor. A igralci se za zmago ne bodo borili na letečih metlah.

Kaj je quidditch?

Visoko v zraku dve ekipi skušata doseči čim večje število točk. Čarovniki drvijo na letečih metlah in se prebijajo do obroča, da bi skozenj spravili posebno žogo, imenovano lokl, nasprotniki jih poskušajo onesposobiti s štamfi. 

A najpomembnejšo vlogo ima iskalec, ki lovi zlati zviz. Ko po divjem boju ulovi drvečo kroglico, svoji ekipi pred navdušenim občinstvom čarovniške šole Bradavičarka pribori takojšnjo zmago. 

Honeybadger Quidditch Pictures

Tudi bunkeljni igrajo quidditch 

David Gobbo iz športnega kluba Aemona Argonauts je povedal, kako letijo, ko igrajo quidditch: "Odgovor je preprost – ne letimo." 

"Res je, da šport izhaja iz knjig o čarovniku Harryju Potterju, kjer igra poteka visoko v zraku, z nevarnimi žogami, kiji in zlatim zvizom, žal pa bunkeljni tega nismo sposobni in zato quidditch igramo s prilagojenimi pravili na tleh," je povedal za portal Mariborinfo. 

Ameriška študenta magično igro prilagodila za realni svet

'Muggle quidditch' oziroma 'quidditch za bunkeljne' je nastal leta 2005 na ameriški univerzi v Vermontu, kjer sta se dva študenta odločila, da bi to magično igro spravila v realni svet. 

Honeybadger Quidditch Pictures

V Slovenijo je quidditch prišel šele leta 2015, k nam pa ga je pripeljala študentka Erasmusove izmenjave iz Nemčije. V Ljubljani je našla nekaj somišljenikov, s katerimi so priskrbeli opremo in začeli s treningi.

"Na začetku je bilo težko, ker je malo ljudi vedelo za to in je bilo težko izpeljati treninge, a so bili zelo vztrajni in treningi so potekali tudi, če sta trenirala samo dva ali pa trije," je dejal Gabbo.

Kot pojasnjuje, je v ekipi Aemona Argonauts trenutno nekje med 15 in 20 igralcev in dodaja, da vselej z odprtimi rokami sprejmejo nove članice in člane.

Honeybadger Quidditch Pictures

Quidditch prihaja v Maribor

Na stadionu Nogometnega kluba Kovinar na Teznu bo to soboto, 25. junija, od 11. ure dalje potekal drugi dan srednjeevropske lige v quidditchu. 

Tekmovali bosta dve dunajski ekipi - Danube Direwolves in Vienna Vanguards, ekipa iz Gradca Graz Grimms in naša ekipa Aemona Argonauts. 

Zakaj v Mariboru?

"Prvi razlog je ta, da bodo avstrijske ekipe potrebovale manj časa, da se pripeljejo do lokacije, kot bi ga potrebovale, če bi tekmovanje potekalo v Ljubljani, drugi, pomembnejši razlog pa je, da želimo quidditch v Sloveniji razširiti še v druge kraje in v Mariboru vidimo veliko potenciala za nastanek nove ekipe," je za konec dejal Gabbo in še dodal:

"Dogodek v Mariboru vidimo predvsem kot priložnost za nekaj novega." 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.