13. 6. 2022, 11:18 | Vir: STA

Matej Mohorič navdušil s TO potezo

Profimedia

Kolesar dokazuje, da ni le izjemen športnik, temveč tudi oseba z velikim srcem. 

Vrhunski slovenski kolesar Matej Mohorič bo v rodnem Kranju otrokom in mladostnikom s cerebralno paralizo in mišičnim obolenjem osebno predal pet prilagojenih sobnih koles in eno trokolo, ki jih je kupil v sodelovanju z Zdravstvenim domom Kranj.

10.000 evrov

Za donacijo je 27-letni tekmovalec moštva Bahrain-Merida namenil 10.000 evrov. Kot so pojasnili v Zdravstvenem domu Kranj, gre pri kolesarjenju za novo prakso pomoči otrokom, ki imajo motnjo drže in gibanja, marsikdo ne hodi, vsi pa se lahko premikajo s kolesom. Za vse je premikanje s kolesom skoraj edina oblika ohranjanja vitalne kondicije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matej Mohoric (@matmohoric)

Vendar Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije med pripomočki omogoča le dobavo trokolesa, ki pa je uporaben samo v poletnih mesecih. Otroci s tovrstnimi motnjami zato v preostalih letnih časih izgubljajo poleti pridobljeno in dragoceno fizično moč.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matej Mohoric (@matmohoric)

Fizioterapevtki v Zdravstvenem domu Kranj Urški Bizjan se je porodila ideja, da bi gibalno oviranim otrokom, ki jim mišična moč in kondicija prek zime močno opešata, omogočili gibanje na ustrezno prilagojenih sobnih kolesih. Vendar je za starše takšen nakup, ki znaša najmanj 1500 evrov, predrag in si ga marsikdo ne more privoščiti.

Trokolo bo prejel 25-letnik 

"Matej Mohorič je velikodušno ponudil donacijo 10.000 evrov za otroke in ob tem smo združili njegovo ponudbo in Urškino idejo," so pojasnili v kranjskem zdravstvenem domu. Tako bo pet otrok, starih od devet do 13 let, prejelo prilagojena sobna kolesa, ki so jih s pomočjo serviserjev opremili z drugačnimi sedeži in drugimi individualnimi posebnostmi.

Trokolo, ki so ga kupili s pomočjo Mohoričeve donacije, bo prejel 25-letnik, ki kljub bolezni prekolesari toliko, da nujno potrebuje novo trokolo, namenjeno uporabnikom s težje zmanjšanimi motoričnimi sposobnostmi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.